Θεωρώντας δεδομένο ότι η γνώση της πρόσφατης ιστορίας είναι ουσιαστική για την κατανόηση του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε, το βιβλίο προσπαθεί να αναπτύξει ορισμένα κεντρικής σημασίας ζητήματα, αντί να παρουσιάσει απλά και μόνον έναν κατάλογο συμβάντων, ονομάτων και ημερομηνιών. Αυτός ο στόχος κατ` ανάγκη το έκανε να είναι επιλεκτικό, ωστόσο οι αλληλένδετες πλευρές της ελληνικής ιστορίας που επέλεξε ο συγγραφέας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των περισσότερων ιστορικών. Το έργο του Ντέηβιντ Κλόουζ, καθηγητή της ιστορίας στο πανεπιστήμιο Φλίντερς της Αυστραλίας, είναι η μόνη μέχρι στιγμής συνοπτική παρουσίαση της μεταπολεμικής ελληνικής ιστορίας. Μεστό και γλαφυρό, έχει ήδη κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση.
Βασική του πρωτοτυπία είναι ότι συγκρίνει συστηματικά την εξέλιξη της Ελλάδας με κείνη άλλων νοτιοευρωπαϊκών χωρών - της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ο Ντέηβιντ Κλόουζ μας δίνει μια πλούσια σύνθεση στηριγμένη στη μελέτη ενός μεγάλου όγκου υλικού, που περιλαμβάνει από επίσημα έγγραφα ως την αρθρογραφία των εφημερίδων και τα τηλεοπτικά προγράμματα.
Ο συγγραφέας δεν περιορίζεται στην πολιτική ιστορία, αλλά αφιερώνει χωριστά κεφάλαια στην οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις και τις κοινωνικές εξελίξεις. Πραγματεύεται ζητήματα όπως η κατάρρευση των παλαιότερων αγροτικών αξιών, η αυξανόμενη ευημερία και η επικράτηση του σύγχρονου τρόπου ζωής, φθάνοντας μέχρι την μαζική εισροή των μεταναστών και την πολιτική του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Κορμός της αφήγησης του είναι η σύγκλιση της Ελλάδας με τις προηγμένες κοινωνίες της Δυτικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]