Από τα διάφορα εγχειρίδια περί αλγορίθμων που κυκλοφορούν, κάποια -αν και έχουν αυστηρότητα- είναι ελλιπή, και κάποια άλλα -αν και καλύπτουν μεγάλη έκταση διδακτικής ύλης- στερούνται αυστηρότητας. Η Εισαγωγή στους αλγορίθμους συνδυάζει την αυστηρότητα με την πληρότητα, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καθιερώθηκε ως κλασική πηγή αναφοράς για τους επαγγελματίες της Επιστήμης Υπολογιστών και χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα σε πανεπιστημιακές σχολές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το βιβλίο απευθύνεται σε διδάσκοντες και φοιτητές στην περιοχή της σχεδίασης αλγορίθμων, κυρίως σε τμήματα Πληροφορικής και τμήματα Εφαρμοσμένων ή Καθαρών Μαθηματικών. Καλύπτει σε βάθος ένα ευρύ
φάσμα αλγορίθμων, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σχεδίαση και την ανάλυσή τους προσιτές σε αναγνώστες κάθε επιπέδου. Το κάθε κεφάλαιο είναι σχετικά αυτοτελές, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομη μονάδα μελέτης. Οι αλγόριθμοι περιγράφονται σε φυσική γλώσσα και σε έναν ψευδοκώδικα σχεδιασμένο έτσι ώστε να είναι εύληπτος από οποιονδήποτε έχει έστω και ελάχιστη εμπειρία προγραμματισμού. Η εξήγηση της λειτουργίας τους διατηρείται σε στοιχειώδες επίπεδο χωρίς να θυσιάζεται η εμβάθυνση ή η μαθηματική αυστηρότητα.
Ο δεύτερος τόμος συμπληρώνει τον πρώτο, καλύπτοντας πλήθος ειδικότερων αλγοριθμικών ζητημάτων, όπως αλγεβρικούς και γεωμετρικούς αλγορίθμους, ζητήματα τυχαιοκρατικών και προσεγγιστικών αλγορίθμων και στοιχεία θεωρίας πολυπλοκότητας.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]