Ο τουρισμός αποτελεί χωρίς άλλο έναν κλάδο οικονομικής δραστηριότητας η σημασία του οποίου σε ορισμένες χώρες υποδοχής και φιλοξενίας τουριστών δεν μπορεί να υποβαθμιστεί και πολύ περισσότερο να αγνοηθεί.
Η ανάπτυξη του τουρισμού από το τέλος των εχθροπραξιών του Β` Παγκόσμιου Πολέμου και μετά υπήρξε κυριολεκτικά θεαματική, με αποτέλεσμα να συγκροτεί σήμερα τη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο, την τουριστική βιομηχανία, η συμβολή της οποίας στην ανάπτυξη ή μεγέθυνση των οικονομιών πολλών χωρών δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Παρ` όλα αυτά όμως θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η ανάπτυξη του τουρισμού σε μια χώρα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της και όχι μόνο.
Εκτός όμως από οικονομικές επιδράσεις, η ανάπτυξη του τουρισμού σε ορισμένο τόπο και χρόνο ασκεί και άλλες επιδράσεις οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι οι κοινωνικές, οι πολιτιστικές και οι περιβαλλοντικές.
Σκοπός του παρόντος βιβλίου, που αποτελεί προϊόν συλλογικής συγγραφικής προσπάθειας είναι από τη μια πλευρά να γίνει κατανοητό από τον αναγνώστη του το εννοιολογικό περιεχόμενο του τουρισμού και από την άλλη να συνειδητοποιηθούν εκ μέρους του οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις που ασκεί η ανάπτυξή του σε μια χώρα και συγκεκριμένα τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές.
Για τη συγγραφή του ασχολήθηκαν οι καθηγητές κ.κ. Νίκος Ηγουμενάκης, Κώστας Κραβαρίτης και Περικλής Λύτρας. Ο πρώτος από αυτούς συνέγραψε τα κεφάλαια ένα, δυο και τέσσερα, ο δεύτερος το κεφάλαιο τρία και ο τρίτος τα κεφάλαια πέντε, έξι και επτά. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]