Οι φυσικές ομορφιές της Ελλάδας, αποτελούν σημείο αναφοράς για εμάς ως έθνος, αλλά και σημαντικό πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες. Γι` αυτό, άλλωστε, εδώ και κάποιες δεκαετίες αποφασίσαμε να στραφούμε στην ανάπτυξη του τουρισμού, ο οποίος σήμερα αποτελεί μία από τις κυριότερες ελληνικές βιομηχανίες. Επειδή ο συνδυασμός ήλιου-θάλασσας σαφώς υπερτερεί στη χώρα μας, η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού στηρίχτηκε κυρίως στον τουρισμό αναψυχής με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρούμε ότι γίνονται προσπάθειες από τους αρμόδιους τουριστικούς φορείς να αναπτύξουμε παράλληλα και άλλες μορφές τουρισμού, στις οποίες συγκαταλέγεται ο επαγγελματικός τουρισμός.
Ακούγονται και γράφονται διάφορα για τις προσπάθειες αναβάθμισης αυτού του τουριστικού προϊόντος, για τη δημιουργία μεγάλων συνεδριακών και εκθεσιακών κέντρων διεθνών προδιαγραφών, για τη δημιουργία Συνεδριακών Γραφείων. Όλα τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα θετικά και σημαντικά. Αν όμως επιθυμούμε να δομήσουμε σωστά τον επαγγελματικό τουρισμό της χώρας μας πρέπει, παράλληλα με τη δημιουργία συνεδριακής ή εκθεσιακής υποδομής, να μεριμνήσουμε και για την αντίστοιχη τουριστική εκπαίδευση. Πρώτα, χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε κατάλληλα το προσωπικό ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να στελεχώσουμε με επιτυχία αυτόν τον εξαιρετικά απαιτητικό τουριστικό τομέα.
Με αυτό το πνεύμα ξεκίνησε να γράφεται η "Εισαγωγή στον επαγγελματικό τουρισμό". Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναλύει τον επαγγελματικό τουρισμό με βάση τις προδιαγραφές που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο και έχουν υιοθετηθεί από τις χώρες οι οποίες καταπιάνονται με το συγκεκριμένο τομέα. Με το βιβλίο αυτό ευελπιστώ να καλύψω ένα μέρος της σημαντικής έλλειψης παρόμοιων συγγραμμάτων στην ελληνική γλώσσα για τον επαγγελματικό τουρισμό.
Η "Εισαγωγή στον επαγγελματικό τουρισμό" απευθύνεται σε δύο κυρίως ομάδες αναγνωστών:
Πρώτα στους φοιτητές των τουριστικών σχολών, οι οποίοι είναι και οι αυριανοί επαγγελματίες του χώρου. Σε αυτούς οφείλουμε να παρέχουμε ό,τι καλύτερο από εκπαιδευτική άποψη, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν δυναμικά και αποτελεσματικά στις μελλοντικές επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.
Η δεύτερη ομάδα αναγνωστών είναι οι επαγγελματίες του χώρου. Σε αυτούς το βιβλίο παρέχει ιδέες και ανανεωμένες πληροφορίες σχετικές με τον τομέα τους. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον πολυάσχολο επαγγελματία ως εκπαιδευτικό μέσο για τα ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια των υπαλλήλων του. (από τον πρόλογο του βιβλίου)