Μια ορθή πολιτική ανταγωνισμού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα για την προώθηση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Μέσα στα πλαίσια των διαρκώς αναπτυσσόμενων τεχνολογικά και επιστημονικά σύγχρονων οικονομιών, η ύπαρξη συνθηκών υγειούς ανταγωνισμού παίζει το ρόλο ρυθμιστή της αγοράς μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να βελτιώνονται και να εκσυχρονίζονται διαρκώς, άλλως ο ανταγωνισμός από άλλες, καλύτερες τεχνολογικά ή οργανωτικά, θα τις οδηγήσει στον παραγκωνισμό και την περιθωριοποίηση. Δημιουργούνται έτσι συνθήκες ευνοϊκές για αποτελεσματικότερη χρήση και διάθεση των παραγωγικών πόρων, γεγονός που δεν ωφελεί μόνον την οικονομία γενικότερα αλλά και τους καταναλωτές, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα επιλογής της καλύτερης μεταξύ των διαφόρων προσφορών.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως στους φοιτητές του Παν/μίου Πειραιώς και των άλλων οικονομικών σχολών και έχει ως αντικείμενο την απλουστευμένη μελέτη του δικαίου του ανταγωνισμού, αποτελούμενου από το δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού, και από το δίκαιο του αθέμιτου ανταγωνισμού. Το ενιαίο δίκαιο του ανταγωνισμού έχει ως κύριο στόχο τη θεσμοθέτηση των ποσοτικών και των ποιοτικών πλαισίων μέσα στα οποία πρέπει να κινείται ο ανταγωνισμός ούτως ώστε να επιτελεί την αποστολή του, που συνίσταται κατά κύριο λόγο στην εξασφάλιση συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού, μέσα όμως σε θεμιτά πλαίσια.
Ιδιαίτερα προβληματίζει το γεγονός των συνεχών αλλαγών της ισχύουσας νομοθεσίας. Το γεγονός αυτό, καθόλου ασυνήθιστο στη χώρα μας, απόρροια εν πολλοίς πολιτικών σκοπιμοτήτων, οδήγησε στην αναγκαιότητα παράθεσης και των νεώτερων νομοσχεδίων, που φυσικά κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε θα ψηφισθούν.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]