Δεύτερο κατά τη χρονολογία της εκδόσεώς του, μετά το Οικογενειακό Δίκαιο, το βιβλίο τούτο είναι το πρώτο από πλευράς συστηματικής στη σειρά «Διάγραμμα αστικού δικαίου», η οποία είναι αναμενόμενο να αρχίζει με ένα εισαγωγικό έργο.
Ο τίτλος «Εισαγωγή στο δίκαιο και στο αστικό δίκαιο» αποδίδει την πεποίθηση, ότι αναπόφευκτα η εισαγωγή σ` αυτό τον κλάδο είναι σε μεγάλο βαθμό εισαγωγή και στο δίκαιο συνολικά. Η εξήγηση είναι μάλλον απλή και σχετίζεται με το λόγο για τον οποίο σε όλα σχεδόν τα συγγράμματα των Γενικών Αρχών του Αστικού Δικαίου, αλλού εκτενέστερα και αλλού με συντομία, προτάσσεται κεφάλαιο που πραγματεύεται γενικά το δίκαιο και τον κανόνα δικαίου: Οι ρίζες του αστικού δικαίου χάνονται στην αρχαιότητα, όπου συναντώνται με τις απαρχές του δικαίου καθόλου, ενώ οι λοιποί κλάδοι είναι δημιουργήματα μόλις του περασμένου αιώνα ή του (επίσης απερχόμενου φέτος) αιώνα μας. Όπως είναι λοιπόν φυσικό η επιστημονική επεξεργασία του αστικού δικαίου στη μακραίωνη ιστορία του «προίκισε» και τους άλλους κλάδους του δικαίου (οι περισσότεροι από τους οποίους εξάλλου αποσχίστηκαν σταδιακά από αυτό) με τη βασική ορολογία και τις θεμελιώδεις νομικές έννοιες και αρχές, που είναι δικά του δημιουργήματα, όπως άλλωστε και η νομική δογματική. Έτσι εξηγείται γιατί μια εισαγωγή στο αστικό δίκαιο είναι ταυτόχρονα και εισαγωγή σε όλο το δίκαιο.
Γίνεται από αυτά φανερό, ότι εδώ δεν πρόκειται για μια εισαγωγή «στην επιστήμη του δικαίου» προσανατολισμένη στη Μεθοδολογία ή στη Φιλοσοφία αυτής της επιστήμης. Από το άλλο μέρος δεν πρόκειται για «Επιτομή» ή «Εισηγήσεις» ή «Στοιχεία» του αστικού δικαίου, δηλαδή δεν καλύπτεται (ούτε καν συνοπτικά) όλη η ύλη αυτού του κλάδου, αλλά παρέχονται εκείνες μόνο οι βασικές νομικές γνώσεις που κρίνονται εντελώς απαραίτητες για την ευχερή παρακολούθηση και κατανόηση όλων των τμημάτων του δικαίου και ιδίως του ιδιωτικού. Αν ήθελε να μιλήσει κανείς με το πνεύμα της computerized εποχής μας, θα παρομοίαζε μια τέτοιου είδους Εισαγωγή με το «περιβάλλον» (Dos ή Windows) του ηλεκτρονικού υπολογιστή, στο οποίο «τρέχουν» τα προγράμματα λογισμικού. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]