Εισαγωγή στην οικονομετρία
Μία νέα προσέγγιση
Principles of Econometrics (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-02-2039-1
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 49.82 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 1,061 γρ., 605 σελ.
τ. 2 από 2
Περιγραφή

Τώρα θα ασχοληθούμε με μερικά πιο εξειδικευμένα θέματα που συνήθως δεν εξετάζονται σε μια εισαγωγική σειρά μαθημάτων. Μερικά από αυτά τα θέματα προϋποθέτουν μερικές πιο εξειδικευμένες μαθηματικές γνώσεις από ό,τι η ανάλυση της πολλαπλής παλινδρόμησης του 1ου και 2ου Μέρους. Στο κεφάλαιο 13 θα δείξουμε πώς να εφαρμόζουμε την πολλαπλή παλινδρόμηση σε ανεξάρτητα ομαδοποιημένες διαστρωματώσεις. Τα θέματα που θίγονται μοιάζουν πολύ με την κλασική διαστρωματική ανάλυση, με τη διαφορά ότι μπορούμε να μελετήσουμε πώς αλλάζουν οι σχέσεις διαχρονικά με την ενσωμάτωση χρονικών ψευδομεταβλητών. Επίσης θα δείξουμε πώς μπορούν να αναλυθούν δεδομένα διαστρωματικών χρονοσειρών (δεδομένα πάνελ) σε ένα πλαίσιο παλινδρόμησης. Το κεφάλαιο 14 εξετάζει πιο προηγμένες μεθόδους για δεδομένα πάνελ που παρ` όλα αυτά χρησιμοποιούνται συστηματικά στις εφαρμογές.

Τα κεφάλαια 15 και 16 ερευνούν το πρόβλημα των ενδογενών ερμηνευτικών μεταβλητών. Στο κεφάλαιο 15 εισάγουμε τη μέθοδο των βοηθητικών μεταβλητών ως μια μέθοδο επίλυσης του προβλήματος με τις παραλειφθείσες μεταβλητές, καθώς και του προβλήματος μέτρησης του σφάλματος. Η μέθοδος των ελαχίστων τετραγώνων δύο φάσεων χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στην εμπειρική οικονομική και είναι απαραίτητη για την εκτίμηση μοντέλων συστημάτων εξισώσεων, ένα θέμα το οποίο θα εξετάσουμε στο κεφάλαιο 16.

Το κεφάλαιο 17 εξετάζει μερικά αρκετά ανωτέρου επιπέδου θέματα που συνήθως χρησιμοποιούνται στη διαστρωματική ανάλυση, μεταξύ των οποίων είναι τα μοντέλα για περιορισμένες εξαρτημένες μεταβλητές και μεθόδους για τη διόρθωση του σφάλματος επιλογής δείγματος. Το κεφάλαιο 18 στρέφεται προς μια διαφορετική κατεύθυνση εξετάζοντας μερικές πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομετρία των χρονολογικών σειρών (χρονοσειρών) που αποδείχτηκαν χρήσιμες για την εκτίμηση των δυναμικών σχέσεων.

Το κεφάλαιο 19 μπορεί να βοηθήσει τους σπουδαστές που πρέπει να γράψουν κάποια εργασία στον τομέα των κοινωνικών επιστημών. Γίνονται προτάσεις για τον τρόπο επιλογής θέματος, τη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων και τη συγγραφή της εργασίας.

ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΘΕΜΑΤΑ
Κεφάλαιο 13 Χρονική Ομαδοποίηση Διαστρωματικών Δεδομένων. Απλές Μέθοδοι με Δεδομένα Πάνελ (Panel Data)
Κεφάλαιο 14 Προηγμένες Μέθοδοι Δεδομένων Πάνελ
Κεφάλαιο 15 Εκτίμηση Βοηθητικών Μεταβλητών και Μέθοδος Ελαχίστων Τετραγώνων Δύο Φάσεων
Κεφάλαιο 16 Μοντέλα Συστημάτων Εξισώσεων
Κεφάλαιο 17 Μοντέλα Περιορισμένων Εξαρτημένων Μεταβλητών και Διορθώσεις Επιλογής Δείγματος
Κεφάλαιο 18 Ανώτερα Θέματα Χρονολογικών Σειρών
Κεφάλαιο 19 Διεξαγωγή μιας Εμπειρικής Έρευνας
Παράρτημα Α Βασικά Μαθηματικά Εργαλεία
Παράρτημα Β Βασικά Στοιχεία Πιθανοτήτων
Παράρτημα Γ Θεμελιώδεις Γνώσεις Μαθηματικής Στατιστικής
Παράρτημα Δ Συνοπτική Παρουσίαση της Άλγεβρας των Μητρών
Παράρτημα Ε Το Μοντέλο της Γραμμικής Παλινδρόμησης με τη Μορφή Μητρών
Παράρτημα ΣΤ Απαντήσεις στις Ερωτήσεις των Κεφαλαίων του Βιβλίου
Παράρτημα Ζ Στατιστικοί Πίνακες
Γλωσσάριο

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:29:07