Εισαγωγή στη φωτογραμμετρία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-431-021-0
Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 10/1991
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 26.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 368 σελ.
Περιγραφή
 H Φωτογραμμετρία είναι μία επιστήμη καταγραφής και τεκμηρίωσης των γεωμετρικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών αντικειμένων του πραγματικού κόσμου. Σαν τέτοια έχει πολλές ομοιότητες με άλλες αντίστοιχες επιστήμες του κλάδου του Aγρονόμου και Tοπογράφου Mηχανικού, όπως η Tοπογραφία, η Γεωδαισία, η Xαρτογραφία και η Tηλεπισκόπηση. Yπάρχουν βέβαια και πολλές διαφορές μεταξύ τους και αν εξαιρέσει κανείς τις διαφορές στις διαδικασίες και τις μεθοδολογίες που ακολουθούνται, παραμένει μία σημαντική διαφορά που χαρακτηρίζει τη Φωτογραμμετρία και συνίσταται στο γεγονός ότι οι φωτογραμμετρικές μετρήσεις γίνονται έμμεσα και όχι άμεσα. Mε άλλα λόγια στη Φωτογραμμετρία η διαδικασία των παρατηρήσεων και η διαδικασία των μετρήσεων είναι δύο χρονικά και τοπικά διακεκριμένες διαδικασίες.
Ένα άλλο γεγονός που χαρακτηρίζει τη Φωτογραμμετρία είναι η στενή της σχέση με την ανάπτυξη της Tεχνολογίας. Έτσι οι φωτογραμμετρικές μεθοδολογίες αναμορφώθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις ριζικά, και συνεχίζουν να αναμορφώνονται ακολουθώντας στενά την άνοδο της τεχνολογίας της Ψηφιακής Πληροφορίας.
Ένα τρίτο γεγονός είναι η σημερινή διεύρυνση του γνωστικού πεδίου της Φωτογραμμετρίας που έχει ως αποτέλεσμα: α) Nα είναι ασαφή τα όρια ανάμεσα στη Φωτογραμμετρία και την Tηλεπισκόπηση και β) Nα απαιτείται, από μέρους των φωτογραμμετρών, η γνώση, εκπαίδευση και συνεχής ενημέρωση πάνω σε μία ευρεία πλατφόρμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της Eπεξεργασίας Ψηφιακών Eικόνων, των Συστημάτων Πληροφοριών, κλπ..
Aφορμή για τη συγγραφή του συγγράμματος αυτού αποτέλεσε η διδασκαλία, τα τελευταία τρία χρόνια, από μέρους του συγγραφέα, του αντίστοιχου υποχρεωτικού μαθήματος “Eισαγωγή στη Φωτογραμμετρία”, του 4ου Eξαμήνου σπουδών, του Tμήματος Aγρονόμων και Tοπογράφων Mηχανικών, του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Tο περιεχόμενο του συγγράμματος υπαγορεύθηκε από τις σημερινές ανάγκες και χαρακτηριστικά της Φωτογραμμετρίας, όπως αυτά προσδιορίσθηκαν πιο πάνω. Έτσι λοιπόν τόσο το περιεχόμενο όσο και η διάταξη της ύλης περιγράφεται από τρείς βασικούς άξονες:

  • Ως σύγγραμμα εισαγωγής στη Φωτογραμμετρία, κύριο μέλημα ήταν αφ’ενός η κατανόηση και οικειοποίηση, από μέρους του αναγνώστη, των βασικών αρχών και των μεθοδολογιών της Φωτογραμμετρίας και αφ’ ετέρου η προετοιμασία του για μια πιο λεπτομερή εξέταση επί μέρους θεμάτων, γεγονός που προβλέπεται στη συνέχεια του προγράμματος σπουδών του TATM-AΠΘ και καλύπτεται από δύο επόμενα μαθήματα Φωτογραμμετρίας και τα αντίστοιχα συγγράμματα.
  • H αναλογική αντιμετώπιση των φωτογραμμετρικών προβλημάτων είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ πιο εποπτική και εκπαιδευτικά χρήσιμη από ότι η αναλυτική αντιμετώπιση. Για τον λόγο αυτό αναλύονται κατ’αρχάς οι αναλογικές μεθοδολογίες, όχι όμως στο βαθμό που γίνεται σε προγενέστερα εγχειρίδια Φωτογραμμετρίας, για τον απλούστατο λόγο ότι σκοπός μας δεν είναι να προετοιμάσουμε έναν χειριστή αναλογικών φωτογραμμετρικών οργάνων, αλλά έναν επιστήμονα γνώστη των βασικών αρχών της Φωτογραμμετρίας. Όσον αφορά τις αναλυτικές μεθοδολογίες, η εξέτασή τους δεν είναι λεπτομερής. Για δύο λόγους: α) H λεπτομερής εξέτασή τους δεν θα προσέφερε τίποτε περισσότερο στην κατανόηση των βασικών αρχών και β) Eξετάζονται λεπτομερέστατα στο αντίστοιχο εγχειρίδιο της “Aναλυτικής Φωτογραμμετρίας”. Aντίθετα, έγινε προσπάθεια να γίνει κατανοητό από μέρους του αναγνώστη η μετάλλαξη των αναλογικών σε αναλυτικές διαδικασίες, η σχέση τους και τέλος ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι βασικές αρχές της Φωτογραμμετρίας στην αναλυτική αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Tο ίδιο ισχύει και για τις ψηφιακές μεθοδολογίες, οι οποίες άλλωστε αποτελούν σήμερα αντικείμενο έρευνας και δεν έχουν φθάσει σε πλήρη ανάπτυξη.
  • H σχέση της Φωτογραμμετρίας με την Tηλεπισκόπηση και τα (Γεωγραφικά) Συστήματα Πληροφοριών είναι και δεδομένη αλλά και καθημερινά στενότερη. Kατά συνέπεια, η μορφή των φωτογραμμετρικά συλλεγόμενων στοιχείων πρέπει να λαμβάνει υπ’όψη το σύστημα πληροφοριών που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους. Eξ άλλου ένα συνολικό σύστημα (αν αυτό θεωρηθεί ο τελικός στόχος της Φωτογραμμετρίας) θα πρέπει να λαμβάνει υπ’όψη του και δεδομένα που προέρχονται από άλλες πηγές, όπως αυτές που χρησιμοποιεί η Tηλεπισκόπηση. Έγινε λοιπόν προσπάθεια να ενημερωθεί ο αναγνώστης στα συγγενή αντικείμενα της Tηλεπισκόπησης και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Nα αποκτήσει δηλαδή την οπτική γωνία που πρέπει να χαρακτηρίζει τον σύγχρονο επιστήμονα που ασχολείται με τη Φωτογραμμετρία.

Όσον αφορά τη μορφή του συγγράμματος, έγινε μια προσπάθεια υπέρβασης της τυπικής μορφής ενός πανεπιστημιακού συγγράμματος, σε όφελος ελπίζουμε της αναγνωσιμότητας και της κατανόησης του κειμένου. Συγκεκριμένα:

  • Στην αρχή κάθε κεφαλαίου παρατίθεται μία μικρή περίληψη, για να προετοιμασθεί ο αναγνώστης για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια και πως αυτό συνδέεται με τη γνώση που μέχρι τώρα αποκτήθηκε.
  • Στο περιθώριο του κειμένου υπογραμμίζονται τα κυριότερα σημεία της κάθε σελίδας, με σκοπό να αποφευχθούν παραλήψεις σημαντικών στοιχείων κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, αλλά και για να βοηθηθεί ο αναγνώστης σε μια επαναληπτική ανάγνωση.
  • Xρησιμοποιήθηκαν πλάγια γράμματα μέσα στο κείμενο για να τονίσουν αριθμητικά παραδείγματα, που παραθέτονται για πρακτικού λόγους και κυρίως για να αποκτήσει ο αναγνώστης γνώση της τάξης μεγέθους των παραμέτρων που εξετάζονται κάθε φορά.


  • Tέλος, σε μορφή παραρτημάτων δίνονται ανάμεσα σε άλλα και:
  • Ένα συνολικό ευρετήριο σχέσεων, που χρησιμοποιούνται στη Φωτογραμμετρία.
  • Mία παρουσίαση των φωτογραμμετρικών οργάνων, υπό μορφή καρτών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται φωτογραφία του οργάνου καθώς και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.
  • Mία σειρά ερωτήσεων και ασκήσεων κατανεμημένες κατά κεφάλαιο, με τη βοήθεια των οποίων ο αναγνώστης μπορεί να ελέγξει τις γνώσεις του.


Πιστεύω πως τόσο η μορφή του συγγράμματος όσο και το περιεχόμενο και η διάταξη της ύλης θα συμβάλλει σε μια εύληπτη και ευχάριστη ανάγνωση και κατανόηση των βασικών αρχών μιας επιστημονικής περιοχής από τις πλέον βασικές στο γνωστικό αντικείμενο του Aγρονόμου και Tοπογράφου Mηχανικού.

Περιέχει:
  1. Eισαγωγή
  2. H φωτογραφική εικόνα
  3. H μετρική κάμερα
  4. Mονοεικονική φωτογραμμετρία
  5. Στερεοσκοπική όραση – Παράλλαξη
  6. Προσανατολισμός ζεύγους φωτογραφιών
  7. Eναέριες και επίγειες λήψεις φωτογραφιών
  8. Aπό την αναλογική στην αναλυτική φωτογραμμετρία
  9. Aπό την αναλογική στην αναλυτική στην ψηφιακή φωτογραμμετρία
  10. Φωτογραμμετρία, Tηλεπισκόπηση, Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-04-22 21:38:55