Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τις θάλασσες
Vingt mille lieues sous les mers (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-550-072-6
Παπαδημητρίου, Αθήνα, 2003
1η έκδ.
Σειρά: Βιβλιοθήκη Ιουλίου Βερν
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 9.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
14 x 21 εκ., 502 γρ., 286 σελ.
Περιγραφή

Το «20.000 Λεύγες κάτω απ` τη θάλασσα» αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, που συμπληρώνεται με τα «Τέκνα του Πλοιάρχου Γκραν» και την «Μυστηριώδη Νήσο». Είναι φανερό πως ο Ιούλιος Βερν, αρχικά, δεν είχε σχεδιάσει τρία ρομάντσα που να `χουν συνδετικό κρίκο μεταξύ τους. Απόδειξη πως πρώτα κυκλοφόρησαν τα «Τέκνα του Πλοιάρχου Γκραν» (1867-1868), αργότερα το «20.000 Λεύγες κάτω απ` τη θάλασσα» (1869-1870), και τελευταία η «Μυστηριώδης Νήσος» (1874-1875), που δικαιολογεί τη λέξη «τριλογία» δίνοντας τη λύση και των τριών έργων, με τα ίδια πρόσωπα που ζουν μια συγκλονιστική περιπέτεια. Απόδειξη πως η σύνδεση αποφασίστηκε εκ των υστέρων, είναι μια χτυπητή ασυμφωνία ανάμεσα στις χρονολογίες των τριών μυθιστορημάτων, που ο Ιούλιος Βερν τη δικαιολογεί «συγγραφική αδεία».
Το 1859, ο Ντελάνεϋ, μηχανικός στο Σικάγο των Η.Π.Α., είχε καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα «μηχάνημα καταδύσεως», και στον εμφύλιο πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών (1861-1865) οι Νότιοι χρησιμοποίησαν υποβρύχια εναντίον του στόλου των Βορείων. Φυσικό ήταν να εμπνευσθεί ο Βερν έναν εκπληκτικό «Ναυτίλο», ενισχυμένο μ` ένα σωρό φανταστικές εφευρέσεις -που οι περισσότερες, όμως πραγματοποιήθηκαν με τον καιρό- να κάνει τον υποβρύχιο γύρο του κόσμου.
Ας σημειωθεί ότι το πρώτο ταξίδι του Ιουλίου Βερν στην Αμερική με το υπερωκεάνειο «Μέγας Ανατολικός», το 1867, του είχε αποκαλύψει πολλά μυστικά των ωκεανών. Γιατί πάνω στο πλοίο είχε γνωριστεί με δυο ναυτικούς -γερόλυκους της θάλασσας- που του έδωκαν πολλές πολύτιμες πληροφορίες σχετικές με τη ναυπήγηση σκαφών, τα θαλάσσια ή υποθαλάσσια ρεύματα, τις μετεωρολογικές αλλαγές, τις «ρουφήχτρες» των νορβηγικών παραλίων, κ.τ.λ. Και το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε για να παρουσιάσει ο συγγραφέας ένα ρομάντσο τόσο ζωντανό, που πολλοί αναγνώστες της παλιάς εποχής πίστεψαν στη συναρπαστική αυτή θαλάσσια περιπέτεια, που ο πρωταγωνιστής της, ο Πλοίαρχος Νέμος δεν άργησε να γίνει σύμβολο των λαών που αγωνίζονταν για την ελευθερία τους - προ παντός όταν παραδίδει στον έλληνα βουτηχτή Νικόλα Πρέσκη από το Ταίναρο, το κιβώτιο με τις ράβδους χρυσού, εισφορά του για τον κρητικό αγώνα εναντίον της τουρκοκρατίας.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Λίγα λόγια για το έργο
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Ένας σκόπελος που ταξιδεύει
-Τα υπέρ και τα κατά
Όπως θέλει ο κύριος
-Νεντ Λαντ
Στην περιπέτεια
Μ' όλο τον ατμό
Φάλαινα αγνώστου είδους
Κινητό μέσα στο κινητό
Οι θυμοί του Νεντ Λαντ
Ο άνθρωπος των Ωκεανών
Ο Ναυτίλος
-Τα πάντα με τον ηλεκτρισμό
Μερικοί αριθμοί
Ο μαύρος ποταμός
-Γραπτή πρόσκληση
Περίπατος στο βυθό της θάλασσας
-Το υποβρύχιο δάσος
Τέσσερις χιλιάδες λεύγες κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό
Μπανίκορο
Ο Πορθμός του Τορές
Μερικές μέρες στη στεριά
Ο κεραυνός του πλοιάρχου Νέμου
Η Μεσόγειος σε σαράντα οκτώ ώρες
Ο όρμος του Βίγκο
-Μια ήπειρος εξαφανισμένη
ΑΤΛΑΝΤΙΣ
Τα υποβρύχια ανθρακωρυχεία
Η θάλασσα των Σαργασσών
Φυσητήρες και Φάλαινες
Τα παγόβουνα
Ο Νότιος Πόλος
Τυχαίο γεγονός ή δυστύχημα;
Χωρίς αέρα
Από το ακρωτήριο Χορν ως τον Αμαζόνιο
Τα χταπόδια
Το Γκολφ-Στρημ
47ο 24΄ πλάτους και 17ο 28΄μήκους
-Μια εκατόμβη
Τα τελευταία λόγια του πλοιάρχου Νέμου
Το τέλος

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-09-27 09:43:24