Παρουσιάζω την νέαν Δ` έκδοσιν της Ειδικής Νοσολογίας. Εγράφη εκ νέου εξ ολοκλήρου και είναι προϊόν μόχθου τριών ετών. Ελπίζω και η νέα έκδοσις να τύχει της αυτής ευμενούς υποδοχής που είχαν και αι προηγούμενοι.
Όταν εξεκίνησα το συγγραφικόν μου έργον επίστευα ότι βιβλία προοριζόμενα δια φοιτητάς και νέους ιατρούς πρέπει να είναι συνοπτικά και να παρέχουν μόνον τας τελείως βασικάς γνώσεις.
Την αρχήν αυτήν παρά ταύτα με την πάροδον του χρόνου έπαυσα να τηρώ. Ούτως η Α` Έκδοσις της Ειδικής Νοσολογίας (1971) είχε μόνον 330 σελίδας, η Β` (1977) είχε 690 και η παρούσα 1300. Με την κτηθείσαν πείραν, αλλά προ παντός από τας υποδείξεις πολλών φοιτητών και συναδέλφων επείσθην ότι πολύ συνοπτικά εγχειρίδια ελαχίστας υπηρεσίας προσφέρουν. Ο συγγραφεύς άγεται αναγκαστικώς εις δογματισμόν· αι γνώσεις παρέχονται υπό μορφήν αφορισμών, χωρίς να υπάρχει δυνατότης αναλύσεως, συζητήσεως ή κριτικής. Επείσθην ότι ο γράφων εγχειρίδιον Ειδικής Νοσολογίας προοριζόμενον δια φοιτητάς και νέους ιατρούς πρέπει να τους παρέχει επαρκείς γνώσεις απαραιτήτους δια το έργον τους.
Πολλαί από τας γνώσεις αυτάς έχουν κτηθεί προσφάτως, ενώ εξ άλλου παλαιότεραι αντιλήψεις έχουν εγκαταλειφθεί, διότι απεδείχθησαν εσφαλμέναι. Ο γράφων πρέπει να επιλέξει από την πρόσφατον διεθνή βιβλιογραφίαν ό,τι θεωρεί χρήσιμον να περιλάβει. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]