Οι ενδοκρινείς αδένες παράγουν ορμόνες. Αυτές είναι χημικοί παράγοντες που μεταφέρονται μέσω του αίματος σε ειδικούς ιστούς όπου εκδηλώνεται η δράση τους η οποία συνίσταται σε ρύθμιση επιτελουμένων ενζυμικών και χημικών αντιδράσεων. Οι ενδοκρινείς αδένες είναι κυρίως ο υποθάλαμος, η υπόφυση, ο θυρεοειδής, οι παραθυρεοειδείς, τα επινεφρίδια, οι γονάδες και τα κύτταρα των νησιδίων του παγκρέατος.
Το κωνάριο παρέμενε ένα μυστηριώδες όργανο, πρόσφατα όμως αποδείχθηκε ότι πιθανώς ελέγχει τη γενετήσια λειτουργία, τουλάχιστον σε κατώτερα ζώα, ενώ εξάλλου ο θύμος ελέγχει τη διάπλαση του λεμφοδικτυωτού συστήματος.
Κατά τον ίδιο τρόπο μερικά όργανα που δεν ανήκουν στους ενδοκρινείς αδένες παράγουν ορμόνες, ως όργανα του πεπτικού συστήματος (βλ. σελ. 440) και ο νεφρός που παράγει ρενίνη και ερυθροποιητίνη.
Το περιεχόμενο της ενδοκρινολογίας ορίζεται δύσκολα. Πάντως θα μπορούσε να λεχθεί ότι αυτή μελετά τη λειτουργία των ορμονοπαραγωγών κυττάρων των ενδοκρινών αδένων από φυσιολογική και παθολογική άποψη καθώς και τις μεταβολικές επιπτώσεις των ορμονών. [...]