Η εθνική ομάδα μπάσκετ, η `επίσημη αγαπημένη` των Ελλήνων φιλάθλων περισσότερο από δύο δεκαετίες, κλείνει... αισίως 73 χρόνια ζωής. Ήταν 25 Ιουνίου του 1936, όταν η Εθνική Ελλάδας έδινε το πρώτο παιχνίδι της ιστορίας της απέναντι στην Εθνική Τουρκίας. Ήταν η εποχή που το ελληνικό μπάσκετ έκανε προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους. Στην πορεία η Εθνική μεγάλωσε, πήρε μετάλλιο το 1949 στο Κάιρο, πέρασε μια `εφηβική` τριακονταετία μέχρι να `ψηλώσει` και να σταθεί στα δικά της πόδια και ξαφνικά ένα ζεστό βράδυ του Ιουνίου του 1987 απέκτησε θάρρος και θράσος και πήρε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Κι από τότε δεν κοίταξε ποτέ πίσω.
Μια περίοδος επτά και κάτι δεκαετιών συμπληρώθηκε γεμάτη νίκες, ήττες, πανηγυρισμούς, κλάματα, ελπίδες, απογοητεύσεις αλλά και δεκάδες αξέχαστες στιγμές. Από το 1936 μέχρι και σήμερα άλλαξαν πολλά. Από τα ανοιχτά γήπεδα της Κωνσταντινούπολης, που η Εθνική έκανε το ντεμπούτο της, περάσαμε στα υπερσύγχρονα στάδια, όπως αυτό της `Μπεογκράτσκα Αρίνα` στο Βελιγράδι, όπου επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης.
Η Εθνική Ελλάδας -και μαζί της όσοι φόρεσαν τη φανέλα της τα τελευταία 73 χρόνια- μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει μεγαλώσει με τα κατορθώματά της γενιές και γενιές Ελλήνων φιλάθλων. Ήταν άλλωστε το πρώτο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ομαδικού αθλήματος που έφερε χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα. Οι ήρωές της με τα χρόνια μεγάλωναν και έδιναν τη θέση τους στους επόμενους, αλλά τα `έργα` τους στους αγωνιστικούς χώρους έκαναν εκατομμύρια Έλληνες να πανηγυρίζουν στους δρόμους τη μία επιτυχία μετά την άλλη και χιλιάδες παιδιά να πιάσουν την πορτοκαλί μπάλα στα χέρια τους γοητευμένα από τις προσπάθειές τους. Άλκης Αγγέλου, Φαίδων Ματθαίου, Γιώργος Κολοκυθάς, Γιώργος Τρόντζος, Γιώργος Αμερικάνος, Βασίλης Γκούμας, Απόστολος Κόντος, Τάκης Κορωναίος, Στηβ Γιατζόγλου, Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Παναγιώτης Φασούλας, Γιώργος Σιγάλας, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Οικονόμου, Δημήτρης Διαμαντίδης, Θοδωρής Παπαλουκάς και η χρυσή λίστα συνεχίζεται.
Αυτή η ιδιαίτερη ιστορική διαδρομή, από τη δεκαετία του `30 μέχρι και σήμερα, καταγράφεται χωρίς ακρότητες και υπερβολές αλλά με ευαισθησία και ερευνητική ματιά για τις μικρές λεπτομέρειες πίσω από τα γεγονότα και τα πρόσωπα που έκαναν τη μεγάλη διαφορά φορώντας τη γαλανόλευκη φανέλα με το εθνόσημο.
Για εκείνους που ήταν `Για Πάντα Πρωταθλητές`.
Η έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένα ολοκληρωμένο έργο για την εθνική ομάδα μπάσκετ. Είναι ο τέταρτος τόμος της νέας σειράς του ΣΚΑΪ-βιβλίο, που φιλοδοξεί να καλύψει σταδιακά την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Ένας ακόμα σταθμός μιας συναρπαστικής διαδρομής μέσα από τη μαγεία του αθλητισμού.