Η βιβλιοθήκη-αρχείο των αδελφών ιερέων Αλιπράντη, μαθητών της Ιονίου Ακαδημίας στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη δεκαετία του δέκατου ενάτου αιώνα στην Κέρκυρα, αποδεικνύεται πραγματικό Θησαυροφυλάκιο ελληνικής επιστήμης και παιδείας. Ο απόγονός των Παναγής Αλιπράντης, καλός φιλόλογος με θητεία σήμερα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μας έδωσε το 2002 από την ίδια βιβλιοθήκη στην Λακήθρα της Κεφαλληνίας (που τμήμα της σώθηκε ευτυχώς από τον καταστροφικό σεισμό του 1953) την εξαίρετη έκδοση των `Μαθημάτων Φιλοσοφίας` του Ανδρέα Κάλβου στην Ιόνιο Ακαδημία του 1840-41 (έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών).
Τα `Μαθήματα Ηθικής Φιλοσοφίας` κατά Dugald Stewart σε μετάφραση και διδασκαλία Νεοφύτου Βάμβα, που εκδίδονται τώρα για πρώτη φορά από τον κ. Παναγή Αλιπράντη χάρις στην πρόθυμη σύμπραξη του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ανήκουν στην πρώτη δημιουργική περίοδο της διδασκαλίας φιλοσοφικών μαθημάτων του Νεοφύτου Βάμβα (Ιόνιος Ακαδημία, Κέρκυρα 1828-1833).
Για τον φιλόσοφο, εκπαιδευτικό, σπουδαίο παράγοντα της εθνικής αναγέννησης μετά τον αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας Νεόφυτο Βάμβα δεν έχουμε εξαντλητική μονογραφία. Ο κ. Αλιπράντης αξιοποίησε εδώ τις διαθέσιμες πηγές, διευρύνοντας το δικό του σχεδίασμα για τον Βάμβα στην Εισαγωγή της έκδοσης του Κάλβου, όπου και παραπομπές μεταξύ άλλων στην `Αναβίωση του Ελληνικού Στοχασμού` του G. P. Henderson (1970, Ελληνική μετάφραση 1977, με αυστηρές και μάλλον αρνητικές κρίσεις για τον ύστερο Νεόφυτο Βάμβα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), στο άρθρο του Ε. Α. Μουτσοπούλου, «Ο Νεόφυτος Βάμβας και η θέσις αυτού εν τη ελληνική διανοήσει του ιθ` αιώνος» (1970) [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]