Ακρίβεια, σαφήνεια και ποιότητα γραφής σε ένα συστηματικό έργο για την Αναγκαστική Εκτέλεση.
Μετά την καθολική αναγνώριση του τρίτομου έργου της Πολιτικής Δικονομίας, ο Καθηγητής Νικόλαος Θ. Νίκας εμπλουτίζει τη Νομική Γραμματεία με ένα ακόμη πόνημα αξιώσεων: το Γενικό Μέρος του Δικαίου της Αναγκαστικής Εκτελέσεως.
Το εγχείρημα αποδεικνύεται και επίκαιρο, καθώς η σοβούσα οικονομική κρίση και οι αναπόφευκτες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων επιβάλλουν την αναθεώρηση και ερμηνευτική επαναπροσέγγιση βασικών θεσμών του.
Στον τόμο αυτόν αναλύονται οι ρίζες και οι ιστορικές καταβολές της αναγκαστικής εκτελέσεως, τα συνταγματικά της θεμέλια, οι θεμελιώδεις αρχές της, οι διαδικαστικές της προϋποθέσεις και γενικά τα προαπαιτούμενά της, η σκιαγράφηση της πορείας της και η άμυνα κατά της αναγκαστικής εκτελέσεως (δίκες περί την εκτέλεση), συμπεριλαμβανομένης και της αποζημίωσης από άδικη εκτέλεση.
Η πλήρης εποπτεία της προβληματικής της αναγκαστικής εκτελέσεως, η δημιουργική αφομοίωση θεωρίας και νομολογίας, η συστηματική διάρθρωση της ύλης, οι πλούσιες, τεκμηριωμένες και πειστικές αναπτύξεις, η σαφήνεια και η πλαστικότητα του επιστημονικού λόγου, καθιστούν ξεχωριστό και το νέο συστηματικό αυτό έργο του Καθηγητή Ν. Θ. Νίκα.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]