Κορυφαίος ανθρωπολόγος και στοχαστής του εικοστού αιώνα, ο Κλίφορντ Γκηρτζ συγκεντρώνει εδώ ορισμένα από τα σημαντικότερα και πιο διαφωτιστικά δοκίμιά του, συγκροτώντας ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας.
Χάρη στον ανοιχτό θεωρητικό προσανατολισμό του, ο συγγραφέας τοποθετεί την ανθρωπολογία μέσα στα ευρύτερα δυνατά συμφραζόμενα, συνυφαίνοντας ζητήματα πολιτικής και ηθικής φιλοσοφίας, ιστορίας, επιστημολογίας, βιολογίας, ψυχολογίας και θρησκειολογίας. Στην πορεία έρχεται σε σύγκλιση ή αντιπαράθεση με τους πιο διαφορετικούς στοχαστές, από τον Λεβί-Στρως, τον Κλαστρ και τον Σάλινς μέχρι τον Γουίλιαμ Τζέημς, τον Τζερόμ Μπρούνερ, τον Κουν, τον Ρόρτυ, τον Ταίηλορ και πολλούς άλλους. Προβάλλει έτσι, σε όλο το εύρος των σημασιών τους, τις έννοιες του έθνους και του πολιτισμού, του εαυτού, της ταυτότητας και της νόησης, οι οποίες τον έχουν απασχολήσει σε όλη του τη σταδιοδρομία, επαναξιολογούνται δραματικά όμως σήμερα από το φως εξελίξεων όπως η πολυπολιτισμικότητα και οι εθνικές και εθνοτικές διαμάχες, ο μεταμοντέρνος γνωστικός και ηθικός σχετικισμός, η αναδιάταξη των κοινωνικών και των φυσικών επιστημών.
Γραμμένο με το απαράμιλλο ύφος του συγγραφέα, απολαυστικό όσο και διανοητικά ερεθιστικό, το βιβλίο προσφέρει ένα πανόραμα του σύγχρονου πνευματικού τοπίου από κάποιον που συνέβαλε όσο λίγοι στη διαμόρφωσή του.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]