Δημοκρατικός σοσιαλισμός
Το όραμα του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ και η εφαρμογή του στην πράξη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-427-089-7
Σειρά: Δοκίμια
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 10.40 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 212 γρ., 144 σελ.
Περιγραφή

Η μελέτη "Δημοκρατικός Σοσιαλισμός" ξεκίνησε το έτος 1968, ως ιδεολογικός προβληματισμός στα πλαίσια της ιδεολογικοπολιτική ς δουλειάς του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΚ), του οποίου πρόεδρος ήταν ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.

Το έργο αυτό αποτελεί μια συνεχή και επίπονη θεωρητική εργασία, που σκοπό είχε να συμβάλει στην ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΚ και στην σοσιαλιστική διαπαιδαγώγηση των στελεχών και φίλων στα περίφημα σεμινάρια και συνέδρια του Κινήματος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών 1967-1974.

Η αρχική μελέτη, με τίτλο: "Δημοκρατικός Σοσιαλισμός ή ο Τρίτος Δρόμος", αφημένη στο χρόνο, τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε στις δεκαετίες που πέρασαν και διαμορφώθηκε τελικά στο σημερινό κείμενο.

Ενδεικτικά παραθέτουμε μια κριτική τοποθέτηση του Ανδρέα Παπανδρέου στον αρχικό προβληματισμό, που κατά την άποψή του, καταδεικνύει την αξία και τη σημασία του βιβλίου.

Ο μελετητής, πέρα από τη γνώμη του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου, θα βγάλει τα δικά του χρήσιμα συμπεράσματα.

Πιστεύουμε πως και σήμερα η μελέτη αυτή μπορεί να είναι πολύτιμη, ως συμβολή στον αγώνα του Λαϊκού Κινήματος για την έξοδο από την πανθομολογούμενη κρίση και τη δημιουργία προϋποθέσεων για ελπιδοφόρα προοπτική.

Αυτό βέβαια θα το κρίνει ο μελετητής. Εμείς εκείνο που επιθυμούμε είναι να δώσουμε ερεθίσματα για έναν γόνιμο κι` εποικοδομητικό διάλογο.
Στην παρούσα μελέτη επιχειρούμε να κάνουμε το διάλογο με τους πρωτεργάτες του Μαρξισμού-Λενινισμού Μαρξ, Λένιν και τους επιγόνους τους, για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα τόσο στη θεωρία, όσο και στην πράξη και διαμορφώσουμε πρόταση για μια νικηφόρα σοσιαλιστική στρατηγική.

(από το προλογικό κείμενο του συγγραφέα)

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
1. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ
2. ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
3. Η ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ
4. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
5. ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ
6. ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00