Δημιουργώντας βιώσιμα σχολικά περιβάλλοντα
Creating Sustainable Environments in Our Schools (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-201-3
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 5/2009
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 28.40 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 24 εκ., 566 γρ., 333 σελ.
Περιγραφή

Για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ως ενεργούς παγκόσμιους πολίτες, έτοιμους να υιοθετήσουν βιώσιμη στάση ζωής, χρειάζεται αντικατάσταση του σχολικού μοντέλου που δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και τη βελτίωση του σχολείου με μοντέλα που δίνουν βάση στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, Αυτό που χαρακτηρίζει την ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τη Δεκαετία της Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι η ιδιαίτερη έμφαση που δίνει στη βιωματική μάθηση, την προσανατολισμένη στην πράξη και προσαρμοσμένη στις τοπικές ιδιαιτερότητες εκπαίδευση, την εκπαίδευση δηλαδή με τοπικό/πλαισιακό χαρακτήρα, και στις αξίες της αυτο-αξιολόγησης και της σχολικής ανάπτυξης.
Κάθε κεφάλαιο σε αυτό το βιβλίο συνδυάζει τη θεωρητική γνώση με τη γνώση που αποκτάται στο πεδίο και με την ατομική γνώση για την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου. Παρουσιάζει μια συνολική θεώρηση για τη σχολική ανάπτυξη, τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις και την αυτο-αξιολόγηση, Αναπτύσσονται σε ξεχωριστά κεφάλαια μελέτες περίπτωσης από ευρωπαϊκά σχολεία, της Αγγλίας, Φινλανδίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Μάλτας, που προωθούν τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις. Κάθε περίπτωση περιγράφει την πορεία σχολικής ανάπτυξης και μέσα από την κριτική ανάλυσή της παρουσιάζονται οι διαδικασίες που υποστηρίζουν τη σχολική ανάπτυξη και τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις. Προτείνονται τέλος τρόποι για τη σχολική ανάπτυξη μέσα από τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις και την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το βιβλίο αποτελεί το προϊόν ενός επταετούς προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών με βάση το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (Agenda UN), Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα και στην ομάδα συγγραφής του εκπαιδευτικού υλικού που συγκαταλέγονταν στα παραδοτέα του προγράμματος ήταν και η αφορμή για την μετάφραση και την έκδοση αυτού του βιβλίου στα ελληνικά επειδή πιστεύω ότι καλύπτει ένα χώρο που αφορά στον τρόπο σύνδεσης του σχολείου με τη βιώσιμη ανάπτυξη ο οποίος ελάχιστα καλύπτεται στην ελληνική βιβλιογραφία.
Το βιβλίο προορίζεται για χρήση από τους φοιτητές, Απευθύνεται όμως γενικά σε όλους τους επαγγελματίες εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις και την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναζητούν τρόπους για την προώθησή της στο ελληνικό σχολείο.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΜΟΥΤΣΕΛΗ)
ΜΕΡΟΣ Α΄. ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΟΡΩΝ
1. ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;
2. ΟΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ, ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ, ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
3. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ: ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
4. ΑΛΛΑΓΗ, ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΜΕΡΟΣ Β΄. ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ
5. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
6. ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 'ΤΟ SMALLWOOD ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ'
7. ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕ
8. ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
10. ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
11. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΟΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:29:03