Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει εκπαιδευτικές διαδικασίες και δραστηριότητες, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες.
Η ύλη του βιβλίου έχει διαρθρωθεί σε οκτώ ενότητες, ως εξής:
- Στην πρώτη ενότητα, γίνεται ευρεία αναφορά στην έννοια, τη φύση και την αξιολόγηση των δύο παραγωγικών λειτουργιών του ανθρώπινου νου: της συγκλίνουσας-κριτικής σκέψης και της αποκλίνουσας-δημιουργικής σκέψης.
- Στη δεύτερη ενότητα, παρουσιάζονται ερευνητικά δεδομένα με ενηλίκους εγνωσμένης υψηλής δημιουργικότητας, όπου η δημιουργική σκέψη μελετάται ως τελικό προϊόν, και ερευνητικά δεδομένα με παιδιά και εφήβους, όπου η δημιουργική σκέψη μελετάται ως εν δυνάμει αναπτυσσόμενη γνωστική ικανότητα.
- Στις επόμενες πέντε ενότητες, γίνεται εκτενής λόγος για την άσκηση και την αγωγή της δημιουργικής σκέψης στο σχολείο και στην οικογένεια.
Θέματα που εξετάζονται στις ενότητες αυτές είναι:
- Επιδιωκόμενοι σκοποί στην καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης.
- Τρόποι άσκησης των επιμέρους δημιουργικών ικανοτήτων.
- Οι ειδικές τεχνικές για τη δημιουργική παραγωγή ιδεών.
- Τρόποι άρσης των εμποδίων που αναστέλλουν την εκδίπλωση των δημιουργικών ικανοτήτων.
- Οι διάφορες οργανωτικές προσεγγίσεις για την εισαγωγή της δημιουργικής σκέψης στο σχολείο τόσο ως χωριστό μάθημα (η περίπτωση του πιλοτικού προγράμματος Δαίδαλος) όσο και ως εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενταγμένες στην ύλη των διδασκόμενων μαθημάτων και στη σχολική ζωή γενικότερα.
- Τέλος, ως επίμετρο, γίνεται αναφορά στο ρόλο του εκπαιδευτικού στην καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης και στην ανάγκη για κατάλληλη εκπαίδευση-επιμόρφωσή του.
Το βιβλίο αυτό μπορεί, κάλλιστα, να διαβαστεί και από τα ίδια τα παιδιά. Τα μορφωτικά οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά.