Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια σύγκρισης των οψιακών συστημάτων της ελληνικής και των σλαβικών γλωσσών, με ιδιαίτερη αναφορά στη βουλγαρική, η οποία διαφοροποιείται από το γενικό σλαβικό σύνολο, τοποθετημένη σε ζώνη διασταύρωσης τάσεων και εξελικτικών κατευθύνσεων.
Εκτός από το καθαρά θεωρητικό γλωσσολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η προκλητικά σύνθετη φύση των οψιακών λειτουργιών και αντιθέσεων, υπάρχουν επιπλέον και πρακτικές ανάγκες, καθώς το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα αυξάνεται το αναγνωστικό κοινό με ενδιαφέροντα για το βαλκανικό και το σλαβικό γλωσσικό χώρο. Η προβληματική της όψης και οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των γλωσσών ομολογουμένως αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα διδασκαλίας των ξένων γλωσσών και ιδιαίτερα των σλαβικών. Κάθε συγκριτική και τυπολογική μελέτη έχει και αναμφισβήτητη σημασία από πλευράς εφαρμοσμένης γλωσσολογίας.
Το βιβλίο απευθύνεται σε σλαβολόγους και βαλκανιολόγους, σε γλωσσολόγους, σε διδάσκοντες και διδασκόμενους των σλαβικών γλωσσών και κυρίως της βουλγαρικής, σε όλους όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στη μελέτη αυτών των γλωσσών.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]