Ο Φρανθίσκο Γκόγια (1724-1828), γιος ενός επαρχιακού τεχνίτη, καταφέρνει να διεμβολίσει την υψηλή αριστοκρατία της Δυτικής Ευρώπης, κατακτώντας το αξίωμα του αυλικού ζωγράφου της ισπανικής βασιλείας, σε ηλικία μόλις 40 ετών. Ωστόσο, πίσω απ` τον φαντασμαγορικό κόσμο των βασιλικών και κυβερνητικών προσωπογραφιών, κρύβεται ο κόσμος των ζητιάνων, των τρελών, των καταδίκων, των ακρωτηριασμένων: των κατοίκων του προσωπικού οράματος του καλλιτέχνη. Οι αυθεντικά φαντασιακές εικόνες του Γκόγια μας παραπέμπουν στο σύνολο της συναισθηματικής εμπειρίας του ανθρώπου, υπερβολικά καινοτόμες για τους συγχρόνους του, εξαιρετικά επιβλητικές σήμερα.
Η συναρπαστική αφήγηση της Σάρα Σάιμονς τοποθετεί τον Γκόγια στο πλαίσιο της πολιτιστικής παράδοσης της Ισπανίας, σκιαγραφώντας την επιρροή του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και εξετάζοντας τη συνάφεια της τέχνης του με τον 20ό αιώνα. Παρουσιάζοντας σχέδια, ελαιογραφίες, νωπογραφίες, προσχέδια ταπισερί καθώς και μια ποικιλία χαρακτικών τού καλλιτέχνη, η συγγραφέας αποδίδει όλη την εικαστική εκφραστική του γκάμα και δημιουργεί το σύγχρονο πορτρέτο ενός από τους πιο περίπλοκους και αινιγματικούς δημιουργούς.
Η Σάρα Σάιμονς είναι λέκτορας στο τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Έσεξ και θεωρείται διεθνώς αυθεντία στην ισπανική τέχνη της ρομαντικής εποχής. Στο βιβλιογραφικό της έργο συμπεριλαμβάνονται: Goya: In Poursuit of Patronage και Flaxman and Europe, the Outline Illustrations and their Influence.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]