Ο Γιώργος Πανουσόπουλος δεν είναι απλώς ένας άξιος σκηνοθέτης. Είναι ο μόνος κινηματογραφικός δημιουργός, μαζί με τον Κατσουρίδη, που είναι ικανός να παίξει το ρόλο του σκηνοθέτη μιας ταινίας αλλά και του διευθυντή φωτογραφίας, του κάμεραμαν, του μοντέρ, του σεναριογράφου και, φυσικά, του παραγωγού. Η επαγγελματική γνώση και η δεξιότητα που έχει αναπτύξει σε όλους αυτούς τους τομείς, συνθέτουν μια αντίληψη κι ένα πάθος για τη δουλειά του που φέρνει στο νου αναγεννησιακή προσωπικότητα.
Από το 1979, με το Ταξείδι του μέλιτος, ο Γιώργος Πανουσόπουλος ξεκινάει ένα κινηματογραφικό οδοιπορικό, που παρατηρεί τη ζωή με ευαισθησία, τολμάει να εστιάσει σε υπόκωφες επιθυμίες και να δημιουργήσει εκρήξεις. Κατασκευάζει έντονες ατμόσφαιρες, σενάρια και ρόλους που δίνουν στους ηθοποιούς τη δυνατότητα για σημαντικές ερμηνείες. Οι απέναντι, μέσα από το τηλεσκόπιο του νεαρού ήρωα `ακουμπούν` τη μοναξιά της μικροαστικής Αθήνας των διαμερισμάτων και δίνουν σάρκα και οστά στους ανθρώπους της, στην ώριμη γυναίκα και στον έφηβο που απεγνωσμένα αναζητούν λόγους ύπαρξης. Στη Μανία, το βλέμμα του Πανουσόπουλου φιλμάρει τη φαντασίωση μιας καταπιεσμένης γυναίκας και το ταξίδι συνεχίζεται στον ερωτισμό του Μ` αγαπάς; ως το Μια μέρα τη νύχτα και την Τεστοστερόνη. Σ` όλη αυτή τη διαδρομή ο Πανουσόπουλος αλλάζει μένοντας συνεπής στον δημιουργικό και απρόβλεπτο εαυτό του.
Εκτός από τις ταινίες μεγάλου μήκους του θα ήταν άδικο, αν δεν ανέφερε κανείς και την ξεχωριστή δουλειά του κινηματογραφιστή Πανουσόπουλου στο χώρο της διαφήμισης, χώρο στον οποίο έχει προσφέρει ένα τεράστιο κόρπους εικόνων που δημιουργούν επίπεδο αναφοράς και παράδοση στο επάγγελμα. Οι εικόνες αυτές, ευρηματικές και καλαίσθητες, φτάνουν σε καθένα από μας μέσα από την τηλεόραση και διαμορφώνουν τρόπους εικαστικής και κινηματογραφικής αντίληψης για το ευρύ κοινό.
Το 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά το Γιώργο Πανουσόπουλο ως δημιουργό με σημαντική φιλμογραφία και προσωπική ιστορία στο επάγγελμα, από τον οποίο περιμένει, σύντομα, την επόμενη ταινία...
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]