Με το δεύτερο μέρος του πονήματος `Βελτίωση και Διαχείριση Φυσικών Βοσκοτόπων` ολοκληρώνεται το έργο αυτό.
Στο μέρος αυτό περιλαμβάνονται οι ενότητες που αφορούν στους τρόπους εφαρμογής των μεθόδων που αναφέρονται στο πρώτο μέρος και οι οποίες στην αρχή αποτελούσαν αντικείμενο των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος.
Αναφέρονται οι κυριότερες φυτοκοινωνίες των ζωνών βλαστήσεως της Ελλάδας από απόψεως βοσκήσεως, οι μέθοδοι έρευνας της χλωριδικής συνθέσεως των φυτοκοινωνιών, η εφαρμογή των φυτοκοινωνιολογικών συστημάτων, οι φυτικοί δείκτες εδάφους, τα φυτικά είδη διαφόρων τύπων βλαστήσεως και ειδικών βιοτόπων, παρέχονται βιομαθηματικοί και βιοκλιματικοί τύποι και διαγράμματα, κλείδες προσδιορισμού ορισμένων ειδών των οικογενειών των αγρωστωδών και ψυχανθών, τρόποι υπολογισμού ποσοτήτων σπόρου και λιπασμάτων, στοιχεία εκτιμήσεως ξηρού χόρτου και καταγράφονται τρόποι εκτιμήσεων απαραίτητων στην κατάρτηση διαχειριστικών σχεδίων και προγραμμάτων βοσκήσεως των φυσικών βοσκοτόπων και των τεχνητών λειμώνων. Επίσης, μνημονεύεται υπόδειγμα συντάξεως μελέτης βελτιώσεως και διαχειρίσεως βοσκοτόπων και παρέχεται πίνακας των συνηθέστερων φυτικών ειδών των βοσκοτόπων με τα κοινά τους ονόματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον εμπλουτισμό των ενοτήτων, με αναγραφή φυτικών ειδών της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας, καθώς και με σχήματα και εικόνες από την ξένη και ελληνική βιβλιογραφία, ώστε κάθε ενότητα να παρουσιάζει καλύτερη εμφάνιση και να γίνεται περισσότερο κατανοητή.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στην οικογένειά μου, για την κατανόηση που επέδειξε κατά τη συγγραφή αυτού του έργου, στην κ. Άννα Πιερράκου που συνέβαλε ευσυνείδητα στην όλη εμφάνισή του, καθώς και στους συναδέλφους εκείνους, που ευχαρίστως έθεσαν στη διάθεσή μου διάφορα στοιχεία.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]