Στην παραδισιακή μορφή εκπαίδευσης οι διαλέξεις και το εκπαιδευτικό υλικό αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία της μάθησης. Ιδιαίτερα το εκπαιδευτικό υλικό πρέπει να είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνει, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό, την εκπαιδευτική επικοινωνία και, γενικά, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εκπαιδευμένων.
Η Βασική και Κλινική Φαρμακολογία του Bertram G. Katzung έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προάγει την αλληλεπίδραση του φοιτητή με το μαθησιακό υλικό. Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, το βιβλίο προορίζεται για τους φοιτητές της Ιατρικής, Φαρμακευτικής, για τους σπουδαστές Επιστημών Υγείας, αλλά και για τους νοσοκομειακούς ιατρούς και φαρμακοποιούς, αφού πέρα από τους βασικούς μηχανισμούς δράσης των φαρμάκων, αναφέρει μορφές φαρμάκων, δοσολογικά σχήματα και πολλές πληροφορίες κλινικής εφαρμογής τους. Αντικειμενικός στόχος του βιβλίου είναι η τεκμηριωμένη προσέγγιση και ερμηνεία, όπου αυτή είναι γνωστή, του μηχανισμού της δράσης αλλά και των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων, η κλινική εφαρμογή τους και οι παράγοντες που θα μπορούσαν να μεταβάλλουν τη δράση τους στους ασθενείς.
Ο συνδυασμός των γνώσεων της Βασικής και της Κλινικής Φαρμακολογίας που ενσωματώνεται στη θεραπευτική στρατηγική και στην επιλογή των κατάλληλων φαρμάκων, κατατάσσει το βιβλίο στα καλύτερα του είδους του, όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για όλους τους επαγγελματίες υγείας. Οι βιβλιογραφικές αναφορές που υπάρχουν στο τέλος κάθε κεφαλαίου αποτελούν οδηγό για περαιτέρω μελέτη και ο τρόπος γραφής και ανάλυσης των επιστημονικών δεδομένων οδηγεί στην αναζήτηση της νέας πληροφορίας.
Ένα βιβλίο για να είναι καλό πρέπει να διαβάζεται. Οι επανειλημμένες εκδόσεις και οι μεταφράσεις του συγκεκριμένου βιβλίου σε πολλές γλώσσες αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό βιβλίο.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]