Ένα συναρπαστικό ταξίδι μέχρι τα σύνορα του ορατού σύμπαντος, μέσα από μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες με τα τηλεσκόπια και τις ψηφιακές αστρονομικές κάμερες του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στον Ψηλορείτη. Με αφετηρία το Ηλιακό μας σύστημα και ενδιάμεσους σταθμούς μερικά από τα ωραιότερα αέρια νεφελώματα, σμήνη άστρων ή γαλαξίες που υπάρχουν στο ουράνιο στερέωμα, το κοσμικό ταξίδι ολοκληρώνεται με τις εικόνες μερικών από τα πιο απομακρυσμένα ουράνια αντικείμενα που έχουν φωτογραφηθεί μέχρι σήμερα: μακρινοί γαλαξίες που το φως τους έφυγε προς εμάς πριν από ένδεκα δισεκατομμύρια χρόνια.
Η πανδαισία μορφών και χρωμάτων -που αποτελεί από μόνη της μοναδική αισθητική εμπειρία- συνοδεύεται από απλή και γλαφυρή παρουσίαση των αντικειμένων που συναντάμε, γραμμένη από έμπειρους αστρονόμους που ταξιδεύουν μαζί μας και μας ξεναγούν στα αξιοθέατα αυτού του θαυμαστού σύμπαντος όπως μας αποκαλύπτεται από την πιο πρόσφατη αστρονομική έρευνα.
Ο Μάκης Παλαιολόγου είναι διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Illinois (Urbana - Champaign). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη μελέτη σχηματισμού άστρων, παρουσία μαγνητικών πεδίων. Εδώ και είκοσι χρόνια ασχολείται με την παρατηρησιακή έρευνα μέσω ανάλυσης αστρονομικών ψηφιακών εικόνων στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Ο Γιάννης Παπαμαστοράκης έλαβε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική από το Ινστιτούτο Max Planck Εξωγήινης Φυσικής και το Πολυτεχνείο του Μονάχου. Στα πλαίσια συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Ινστιτούτου Max Planck ίδρυσε το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]