Ασκήσεις γραμματικής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας
Φύλλα εργασίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-01-0908-5
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Αρχαία || Ελληνική, Νέα
€ 17.62 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 23 εκ., 239 σελ.
Περιγραφή

Η Γραμματική της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί προϋπόθεση για τη γλωσσική κατάρτιση των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επίδοση τους στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Η διδασκαλία της όμως δε γίνεται συνήθως σε ιδιαίτερη διδακτική ώρα και με τον πιο συστηματικό τρόπο κάθε φορά, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να φτάνουν στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου χωρίς να έχουν αφομοιώσει σωστά τα γραμματικά φαινόμενα και ν` αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις εξετάσεις τους.
Μια προσπάθεια συστηματικότερης επεξεργασίας της γραμματικής αποτελεί αυτό το εγχειρίδιο, το οποίο δε διεκδικεί, βέβαια, καμιά ιδιαίτερη πρωτοτυπία. Καταγράφει απλώς με διαφορετικό τρόπο όλα τα βασικά γραμματικά φαινόμενα, που αφορούν τα ονόματα (ουσιαστικά, επίθετα, αντωνυμίες) και τα ρήματα. Συγκεκριμένα στην α` στήλη κάθε σελίδας κλίνονται αναλυτικά ονόματα ή ρήματα σε όλους τους τύπους τους: κλίσεις, αριθμούς, χρόνους, εγκλίσεις, φωνές κ.λπ. Τα ονόματα και τα ρήματα αυτά αποτελούν τα πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία κλίνονται και όλα όσα ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Τα βασικότερα παραδείγματα απ` αυτά σημειώνονται σε διπλανές κάθετες στήλες ως μεμονωμένοι τύποι, που πρέπει να συμπληρωθούν σε όλους τους υπόλοιπους τύπους του σύμφωνα με το πρότυπο της α` στήλης. Στο τέλος κάθε ενότητας υπάρχουν και εφαρμογές των αντίστοιχων γραμματικών φαινομένων με ποικίλες ασκήσεις και ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου για την επιβεβαίωση και εμπέδωση των γνώσεων.
Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για φύλλα εργασίας του μαθητή, που καλύπτουν τα βασικά γραμματικά φαινόμενα της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και οδηγούν μηχανικά στη λογική με την οποία πρέπει ν` αντιμετωπίσει κανείς τη λειτουργία των κανόνων της γραμματικής. Ελπίζουμε οι μαθητές του Γυμνασίου και, κυρίως, του Λυκείου με το εγχειρίδιο αυτό να καταφέρουν να κατανοήσουν τα γραμματικά φαινόμενα με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. ΑΛΕΞΗΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00