Αρχιτεκτονική τοπίου: 100 έργα για την πόλη. Θεσσαλονίκη 2012
Επιμέλεια κειμένου: Ανανιάδου - Τζημοπούλου, Μαρία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-456-362-3
Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 1/2013
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 31.80 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
30 x 24 εκ., 739 γρ., 125 σελ.
Περιγραφή

Η έκδοση αποτελεί κατάλογο της έκθεσης "Αρχιτεκτονική Τοπίου, 100 Έργα για την πόλη, Θεσσαλονίκη 2012" που διοργανώθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Μεταπτυχιακό "Αρχιτεκτονική Τοπίου", ΑΠΘ, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη Θεσσαλονίκη 2012, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Φιλοξενήθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από 6 Ιουνίου 2012 έως και το Σεπτέμβριο του 2012.

Παρουσιάζονται εκατό προτάσεις - projects για το τοπίο της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτουν από Εργαστηριακά Μαθήματα και Μεταπτυχιακές Διατριβές του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνικής Σχολής και της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με την έκθεση και την έκδοση αυτή προσφέρονται από το Μεταπτυχιακό στην πόλη μας που γιορτάζει τα 100 χρόνια απελευθέρωσής της, 100 σχεδιασμένα έργα Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Μπορούν, καθώς βρίσκουν άμεση ανταπόκριση στο ενδιαφέρον του Δήμου να συμβάλλουν στο μέλλον της Θεσσαλονίκης και την αειφόρο ανάπτυξή της.

Τα έργα αυτά είναι μικρή μόνο επιλογή εργασιών των φοιτητών με τους καθηγητές τους, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού, επιστημονικού και ερευνητικού έργου που από το 2003 έως σήμερα συνεχίζεται αδιάλειπτα.

Αφορούν το σχεδιασμό του αστικού, περιαστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Διαπραγματεύονται με σύγχρονη οπτική πληθώρα ζητημάτων, που σχετίζονται με προοπτική βιωσιμότητας και αειφορίας για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Δίνουν έμφαση στην ιστορία του τόπου, φυσική και πολιτισμική, τα βιώματα των κατοίκων, κοινωνικά και απόλαυσης, την οικολογία και οικονομία του τοπίου της πόλης, ορίζοντας έτσι τη μετασχηματιζόμενη εικόνα της.

Τα σχεδιασμένα έργα Αρχιτεκτονικής Τοπίου αναπτύσσονται σε έξι ενότητες. Εκτυλίσσονται σε προοδευτική μετάβαση:

- από το αστικό, στο περιαστικό και το ευρύτερο φυσικό τοπίο της πόλης
- από τη μικρή προς μεγαλύτερη κλίμακα,
- από ύψιστα τεχνητοποιημένα έως φυσικά, προστατευόμενα ή μη, περιβάλλοντα.

Στα παρουσιαζόμενα έργα σχεδιασμού τοπίου αφομοιώνονται οι καινοτόμες μέθοδοι της λεγόμενης πράσινης ή περιβαλλοντικής οπτικής. Η βασική όμως διαφοροποίηση από όποια άλλη εξειδίκευση, βιοκλιματικής η περιβαλλοντικής ή αειφορικής ή και μόνο οικολογικής κατεύθυνσης σχεδιασμού, είναι ότι όλα τα project αντιμετωπίζονται ολοκληρωμένα και σφαιρικά μέσα από τις σύγχρονες προσεγγίσεις της επιστήμης, τέχνης και τεχνικής της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με κριτήρια δηλαδή κοινωνικά, οικολογικά και αντιληπτικά, με έμφαση στη δημιουργική παρέμβαση για το σχεδιασμό, την αναβάθμιση ή την αποκατάσταση του τοπίου.

Μαίρη Ανανιάδου - Τζημοπούλου (Διευθύντρια ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονική Τοπίου)

Περιέχονται τα έργα:

- Ανασύνταξη του αστικού τοπίου της πόλης
- Αναβάθμιση, διαμόρφωση δημόσιου χώρου
- Διαμόρφωση χώρων δημόσιας δραστηριότητας
- Ανάκτηση και αποκατάσταση υπολειμματικών χώρων, σκωριο-τοπία
- Διαμόρφωση, αποκατάσταση περιαστικού τοπίου σε σχέση με τεχνικά έργα και έργα εκμετάλλευσης φυσικού πλούτου
- Αποκατάσταση φυσικού χώρου και προστατευόμενων περιοχών.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00