Η παρούσα έκθεση, είναι προϊόν της εργασίας μιας ομάδας δέκα επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους, με αντικείμενο τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών στο πλαίσιο του σχολείου. Η επεξεργασία της έκθεσης έγινε προ και κατά τη διεξαγωγή ενός σεμιναρίου στο Loch Lomond της Σκωτίας, τον Οκτώβριο του 2009, χάρη στη χρηματοδότηση του βραβείου Purkwa, και σκοπό είχε να προσδιορίσει τις αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να θεμελιώνεται η εκπαίδευση των μαθητών στις φυσικές επιστήμες, στη διάρκεια όλης της σχολικής μαθητείας τους.
Στην έκθεση υποστηρίζεται η άποψη, ότι οι μαθητές πρέπει να βοηθούνται ώστε να κατανοήσουν τις `μεγάλες ιδέες` της επιστήμης, όπως και τις ιδέες για τη φύση της επιστήμης, έτσι ώστε να καταστούν ικανοί να αντιλαμβάνονται τις διάφορες επιστημονικές πλευρές του κόσμου γύρω τους, με απώτερο σκοπό να μπορούν να συμμετέχουν μελλοντικά, με σωστή πληροφορία, στις αποφάσεις για τις εφαρμογές της επιστήμης.
Η κατανόηση αυτή απαιτεί οι μαθητές να έχουν ενδιαφέρουσες μαθησιακές εμπειρίες, οι οποίες προάγουν την εμπλοκή τους σε αυτές, επειδή ακριβώς είναι σχετικές με τη ζωή τους. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη έκθεση του σεμιναρίου εξετάζει τη σταδιακή πορεία από τις μικρές ιδέες, που αφορούν συγκεκριμένα γεγονότα, φαινόμενα και αντικείμενα προς τις πιο αφηρημένες και ευρέως εφαρμόσιμες ιδέες, καθώς επίσης εξετάζει και τις σημαντικές πλευρές της απαραίτητης παιδαγωγικής προσέγγισης που θα υποστηρίξει την πορεία αυτή.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]