Ο Κανγκιλέμ και ο Φουκώ ήταν εκπρόσωποι μιας μεγάλης εποχής της σύγχρονης σκέψης, από την οποία εξακολουθούμε ακόμη και σήμερα να εξαρτιόμαστε, παρά τις μόδες και τους εφήμερους ενθουσιασμούς. Εύχομαι να συνέβαλα, έστω και λίγο, να διατηρηθεί ένα ενδιαφέρον για τα δύο αυτά εγχειρήματα που διασταυρώνονται και για τα οποία είμαι πεπεισμένος ότι παραμένουν απαραίτητα τόσο για τη θεωρητική κατανόηση του παρόντος μας όσο και για τον έμπρακτο μετασχηματισμό του, σε μια στιγμή όπου, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη ισχυρές έννοιες για να προσανατολιστούμε στον κόσμο και στη σκέψη. (Από τον πρόλογο του συγγραφέα για την ελληνική έκδοση)
Τι είναι οι κανόνες; Για ποιον λόγο η κοινωνική ζωή έρχεται αντιμέτωπη με κανόνες; Από που αντλούν τη δύναμή τους; Από τη ζωή, εξηγεί ο Κανγκιλέμ. Από κάτι, για τον Φουκώ, που θα μπορούσε να ονομαστεί ιστορία. Με ποιον τρόπο η ζωή και η ιστορία συνδυάζουν έμπρακτα τη δράση τους; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο δεν σταμάτησαν να επιστρέφουν ο Κανγκιλέμ και ο Φουκώ, δύο από τους κορυφαίους στοχαστές του 20ού αιώνα που βρίσκονταν σε συνεχή διάλογο.
Πέντε κείμενα του Πιερ Μασερέ μελετούν πώς εξελίχθηκε η θεματική των κανόνων στους Κανγκιλέμ και Φουκώ. Τρία επιπλέον κείμενα, προσθήκη στην ελληνική έκδοση, διερευνούν τις ευρύτερες φιλοσοφικές και επιστημολογικές προεκτάσεις των εγχειρημάτων των Κανγκιλέμ και Φουκώ.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]