Όταν η διοίκηση του ΟΤΕ μάς ανέθεσε τη δημιουργία αυτού του λευκώματος, βρήκαμε φυσικό το ότι οι "Μνήμες", ειδικευμένες σε θέματα της νεοελληνικής ιστορίας, καλούνται να εισδύσουν σε ένα σύμπαν, όπου βασιλεύει η τεχνολογία.
Οι τηλεπικοινωνίες παρέχουν κάτι "άϋλο". Ο κόσμος τους όμως είναι ένα κόσμος από επιβλητικές εγκαταστάσεις και μηχανήματα, τροχιές δορυφόρων και κομψές συσκευές. Και το κυριότερο: ο ΟΤΕ είναι σάρκα από τη σάρκα της Ιστορίας μας.
Ανατρέξαμε στις πηγές. Υπήρχαν ευτυχώς υπηρεσίες και άτομα, που διέθεταν υλικό - φωτογραφίες, έντυπα, πληροφορίες, στοιχεία - για την πενηντάχρονη διαδρομή και τις καταβολές του Οργανισμού αλλά και την ιστορία των τηλεπικοινωνιών γενικότερα. Έπρεπε στη συνέχεια, να διατάξουμε το υλικό. Να τού δώσουμε μορφή, προσιτή στον αναγνώστη.
Φτάσαμε, έτσι, σ` ένα αποτέλεσμα πρωτότυπο. Στις σελίδες του λευκώματος δεν είναι μόνον ο ΟΤΕ, που αυτοεξιστορείται. Είναι και το κοινό - μέσα από τις "Μνήμες" - που λέει την άποψή του γι` αυτόν. [...]
Σήμερα πάντως: τα σύνορα καταργούνται και νέα "έθνη" δημιουργούνται μέσα στο διαδίκτυο. Ο απόμακρος γίνεται πλησίον και το αντίστροφο. Η εικονική πραγματικότητα προσομοιώνεται με την υλική και η τεχνητή νοημοσύνη συνδιαλέγεται με τον άνθρωπο. Οι μηχανές δεν περιβάλλουν απλώς το σώμα μας, "ενώνονται" σιγά σιγά μ` αυτό. Η τεχνολογία μάς απαλλάσσει από την παθητικότητα και μας προτρέπει να ενεργοποιηθούμε. Από τη μια απειλεί την ιδιωτικότητά μας και από την άλλη υπονομεύει το μονοπώλιο της εξουσίας, προσφέροντάς μας ένα πλαίσιο συμμετοχικής δημοκρατίας.
Σ` αυτόν τον θαυμαστό κόσμο μας ξεναγεί, πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του, ο ΟΤΕ. Μας καλεί να προβληματιστούμε· πώς μπορεί η τεχνολογική αυτή χιονοστιβάδα να διευρύνει -κι όχι να συρρικνώσει- τις ανθρώπινες ελευθερίες.
[...]
Για τις "Μνήμες"
Φώντας Λάδης