Έρωτες: Διάλογος δύο ανδρών με αντίθετες ερωτικές κλίσεις (ο ένας προτιμά τις γυναίκες κι ο άλλος τα αγόρια).
Αλκυών ή Περί μεταμορφώσεων: Με αφορμή τον μύθο της Αλκυόνας, ο Σωκράτης και ο Χαιρεφών συζητούν για τις μεταμορφώσεις. Αυτό που φαίνεται στους ανθρώπους ακατόρθωτο, μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια των θεών.
Δημοσθένους εγκώμιον: Εγκώμιο του ρήτορα Δημοσθένη, υπό μορφή διαλόγου. Έργο πιθανότατα όχι γνήσιο.
Ωκύπους: Σατιρικό ποίημα για κάποιον που πάσχει από ποδάγρα και δεν το παραδέχεται μπροστά σε άλλους.
Χαρίδημος ή Περί κάλλους: Αφήγηση για κάποιο συμπόσιο και τους λόγους που ειπώθηκαν εκεί σχετικά με την ομορφιά, που θεωρείται ως απώτερος σκοπος κάθε πλάσματος. Έργο αμφισβητούμενης γνησιότητας.
Ο Λουκιανός γεννήθηκε στη Σαμόσατα της Κομμαγηνής το 120 μ.Χ. Αποτυγχάνοντας ως μαθητευόμενος γλύπτης, στράφηκε στα γράμματα, έμαθε τα Ελληνικά και φοίτησε σε ρητοροδιδασκαλεία της Ιωνίας. Περιόδευσε μέρη της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γαλατίας, και το έτος 160 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Προς τα τέλη της ζωής του δέχτηκε ανώτατη δημόσια θέση στην Αίγυπτο. Ο θάνατός του χρονολογείται στο διάστημα 180-192 μ.Χ. Με το όνομα του μεγάλου σοφιστή και σατιρικού φέρονται 82 βιβλία -τα περισσότερα γνήσια- με τα οποία αναδείχτηκε στον πλέον έντεχνο και ευφυή συγγραφέα των Αυτοκρατορικών χρόνων.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]