Προς τον απαίδευτον και πολλά βιβλία ωνούμενον: Καυστικό κείμενο γι` αυτούς που αγοράζουν βιβλία και δεν τα διαβάζουν. Κωμική ειρωνεία και λογοτεχνική δεξιοτεχνία.
Περί των επί μισθώ συνόντων: Η προσκόλληση μορφωμένων ανθρώπων της εποχής του Λουκιανού σε πλούσια ρωμαϊκά σπίτια και οι συνέπειες αυτού του τρόπου ζωής. Σάτιρα αλλά και γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας.
Απολογία: Ο Λουκιανός αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα και απολογείται για τις ιδέες που διατύπωσε στο αμέσως προηγούμενο έργο.
Μακρόβιοι: Μικρό κείμενο σχετικά με σπουδαίες προσωπικότητες που έζησαν πολλά χρόνια.
Αλέξανδρος ή Ψευδόμαντις: Σάτιρα προσώπου που είχε ανακηρύξει τον εαυτό του μάντη του θεού Γλύκωνα και που είχε καταφέρει να αποκτήσει σημαντική δύναμη σε ολόκληρη τη ρωμαϊκή επικράτεια.
Ο Λουκιανός γεννήθηκε στη Σαμόσατα της Κομμαγηνής το 120 μ.Χ. Αποτυγχάνοντας ως μαθητευόμενος γλύπτης, στράφηκε στα γράμματα, έμαθε τα Ελληνικά και φοίτησε σε ρητοροδιδασκαλεία της Ιωνίας. Περιόδευσε μέρη της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γαλατίας, και το έτος 160 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Προς τα τέλη της ζωής του δέχτηκε ανώτατη δημόσια θέση στην Αίγυπτο. Ο θάνατός του χρονολογείται στο διάστημα 180-192 μ.Χ. Με το όνομα του μεγάλου σοφιστή και σατιρικού φέρονται 82 βιβλία -τα περισσότερα γνήσια- με τα οποία αναδείχτηκε στον πλέον έντεχνο και ευφυή συγγραφέα των Αυτοκρατορικών χρόνων.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]