Μια παρόμοια έκδοση δεν είναι επιστημονικό έργο. Δεν αποσκοπεί στο να δώσει την εξαντλητική περιγραφή και τεκμηριωμένη ερμηνεία κάποιων φαινομένων. Στοχεύει απλά να δώσει ένα μέσο πρώτης πρόσβασης προς ένα υλικό που είναι, συγχρόνως, και γνωστό και άγνωστο στον μέσο κάτοικο της σύγχρονης πόλης.
Αποδέκτης του βιβλίου αυτού συνεπώς, δεν είναι ο εθνομουσικολόγος που ασχολείται επαγγελματικά με την ελληνική δημοτική μουσική· αυτός, νομιμοποιεί την ύπαρξή του στο μέτρο που κατέχει τουλάχιστον τις βασικές δομές του συστήματος της μουσικής αυτής. Οι σελίδες αυτές απευθύνονται σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια minimum μουσική κατάρτιση και θα είχαν ενδιαφέρον να ασχοληθούν με το παραδοσιακό μουσικό υλικό και το σύστημά του, εφ` όσον αυτό τους δοθεί με όρους κατανοητούς.
Αυτός είναι και ο στόχος του πρώτου αυτού τεύχους της Ανθολογίας Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής. Να αποτελέσει δηλαδή αυτή ένα εργαλείο μουσικής προσέγγισης στο συγκεκριμένο μουσικό χώρο. Μιας προσέγγισης σε πρώτο επίπεδο μεν, αλλά ουσιαστικής. Μιας προσέγγισης η οποία, αξιοποιώντας τους όρους του ευρύτερα γνωστού και καθολικά αποδεκτού κώδικα της έντεχνης δυτικής μουσικής, αποπειράται την μύηση των αναγνωστών στον ιδιαίτερο κώδικα της παραδοσιακής μουσικής.
Φιλόδοξες οι επιδιώξεις της έκδοσης. Και παραμένει προς διαπραγμάτευση το κατά πόσο αυτή ανταποκρίνεται στο αρχικά ζητούμενο. Ωστόσο, κάθε πρώτη απόπειρα διακινδυνεύει την διάψευσή της στην πράξη. Και η έκδοση αυτή συνεπώς, διατρέχει τον κίνδυνο να αφήνει αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα του αναγνώστη. Η πράξη θα δείξει αν συμβαίνει και πόσο συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο συγγραφέας και ο εκδότης παραμένουν ανοικτοί σε παρατηρήσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανή ανανεωμένη επανέκδοση η οποία να αντιστοιχεί περισσότερο πιστά στην προβληματική των αποδεκτών της.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]