Η μονογραφία εξετάζει υπό το πρίσμα της θυματολογίας και της αντεγκληματικής πολιτικής το ζήτημα της θυματοποίησης του ατόμου με τη χρήση του διαδικτύου εστιάζοντας στις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα έγκλημα που τελείται μ’αυτό τον τρόπο για το θύμα.
Η συγγραφέας ξεκινά από τη διαπίστωση ότι το έγκλημα στο διαδίκτυο αποκτά λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα της πληροφορίας (και εξ αυτού του λόγου) παγκοσμιότητα και δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για το υπάρχον μοντέλο της επιβολής του νόμου, αλλά συγχρόνως και της διασφάλισης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η τεχνολογία της επικοινωνίας και της πληροφορικής, κυρίως το διαδίκτυο, προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για θετική, αλλά και αρνητική χρήση. Το διαδίκτυο έχει δώσει μια νέα διάσταση στις παραδοσιακές μορφές του εγκλήματος, διευκολύνοντας ιδιαίτερα τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, στην εξεύρεση ευκολότερων, ταχύτερων και πιο αποτελεσματικών τρόπων για την παράσυρση θυμάτων και γενικότερα για την τέλεση των εγκλημάτων τους. Παράλληλα, προσφέρει ευρύτερη κλίμακα εγκληματικής δράσης σε τοπικό επίπεδο, αλλά και τη δυνατότητα στους δράστες να μπορούν πλήξουν απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων την ίδια χρονική στιγμή σε περισσότερους τόπους. Οι χρήστες του διαδικτύου είναι περισσότερο ευάλωτοι από οποιοδήποτε άλλο άτομο να θυματοποιηθούν, δεδομένου ότι έρχονται αντιμέτωποι με μεγαλύτερο αριθμό εγκλημάτων, αφού εκτός από τα παραδοσιακά εγκλήματα που μπορούν πλέον να τελεστούν και μέσω διαδικτύου, προστίθενται και τα καθαρά ηλεκτρονικά.
Το διαδίκτυο αποτελεί ένα νέο μέσο θυματοποίησης που, μ` αυτή του τη διάσταση, δεν έχει ακόμη διερευνηθεί επαρκώς. Η παρούσα μονογραφία θέτει ορισμένες σκέψεις για προβληματισμό γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, ιδίως για το εύρος της θυματοποίησης, το προφίλ των χρηστών και το είδος των εγκλημάτων, τους παράγοντες που συμβάλλουν ή αναστέλλουν τη θυματοποίηση, αλλά και την αντιμετώπιση της τελούμενης μέσω διαδικτύου εγκληματικότητας σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, τονίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο που ενέχει η χρήση του διαδικτύου στο πλαίσιο της καταστολής, αλλά και του προληπτικού ελέγχου για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων και την εν γένει συρρίκνωση των ατομικών ελευθεριών.