Η παρούσα έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης παλαιών χαρτών της Κρήτης, που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου (19 Απριλίου- 20 Νοεμβρίου 2005). Προκειμένου να αποδοθεί, στο μέτρο του δυνατού, η πληρέστερη εικόνα της Κρήτης, όπως την απαθανάτισαν οι χαρτογράφοι - κυρίως του 16ου και του 17ου αιώνα- τα εκθέματα του Αρχείου Χαρτογραφίας του ΜΙΕΤ συμπληρώνονται και παρουσιάζονται μαζί με εκθέματα από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου, από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και από τη Συλλογή Θοδωρή και Βασίλη Μασσέλου.
Οι παλαιοί χάρτες της Κρήτης δεν είναι μόνον αληθινά έργα τέχνης αλλά αποτελούν και σύνθετα τεκμήρια, που παρέχουν πολύτιμο υλικό, εξαιρετικά πρόσφορο για τη μελέτη της ιστορίας του νησιού. Τα έργα των χαρτογράφων συμπληρώνουν τις γραπτές μαρτυρίες και τις άλλες πηγές και προσφέρουν πρόσθετα στοιχεία, που εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για την κρητική φύση και γεωγραφία, για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή, για την τεχνολογία, τις νοοτροπίες και τον πολιτισμό.
Ο κατάλογος της έκθεσης, που συντάχθηκε από τον ιστορικό Βάσια Τσοκόπουλο, παρέχει στον αναγνώστη όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την ανάγνωση και την ερμηνεία των χαρτών.
Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης δύο αξιόλογες μελέτες. Η πρώτη υπογράφεται από τον Στέφανο Κακλαμάνη, καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και αναφέρεται στη "χαρτογράφηση του τόπου και των συνειδήσεων στην Κρήτη κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας". Η δεύτερη, με θέμα τον "Κρητικό Πόλεμο (1645-1669) στη γραμματεία του 17ου αιώνα", υπογράφεται από τον Γιάννη Μαυρομάτη, καθηγητή στον Τομέα Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.