Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η μεγαλύτερη πληγή που μαστίζει τις εκβιομηχανισμένες χώρες. Όπως με την εκάστοτε παλαιότερη μάστιγα -τη βουβωνική πανώλη, τον κίτρινο πυρετό και την ευλογιά- τα καρδιαγγειακά νοσήματα όχι μόνον επιφέρουν το θάνατο σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού χωρίς προειδοποίηση, αλλά επίσης προκαλούν παρατεταμένη κακουχία και ανικανότητα σε έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνον, παρά την πρόσφατη ενθαρρυντική μείωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται ακόμη για σχεδόν 1 εκατομμύριο θανατηφόρα περιστατικά κάθε χρόνο και περισσότερο από τους μισούς θανάτους. Σχεδόν 5 εκατομμύρια ατόμων πασχόντων από καρδιαγγειακά νοσήματα νοσηλεύονται κάθε χρόνο. Το κόστος αυτών των νοσημάτων σε σχέση με τον ανθρώπινο πόνο και με υλικούς πόρους είναι σχεδόν ανυπολόγιστο. Ευτυχώς, η έρευνα που εστιάζεται στα αίτια, στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων προοδεύει με ταχείς ρυθμούς.
Προκειμένου να προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο κείμενο σε ένα πεδίο που έχει γίνει τόσο ευρύ και βαθύ όπως η ιατρική των καρδιαγγειακών νοσημάτων, επέλεξα να ζητήσω τη βοήθεια ικανών συναδέλφων. Όμως, έλπιζα ότι η προσωπική μου εμπλοκή στη συγγραφή περίπου του μισού συγγράμματος θα καθιστούσε ικανή την ελαχιστοποίηση του κατακερματισμού, των κενών, των ασυνεχειών, των οργανωτικών δυσκολιών και του απρόσωπου ύφους που ενίοτε μαστίζει τα συγγράμματα πολλαπλών συγγραφέων.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα, η κλινική καρδιολογία έχει μια ειδικά ισχυρή βάση στις βασικές επιστήμες της φυσιολογίας και της φαρμακολογίας. Πιο πρόσφατα, οι ειδικότητες της μοριακής βιολογίας, της γενετικής, της αναπτυξιακής βιολογίας, της βιοφυσικής, της βιοχημείας, της πειραματικής παθολογίας και της βιο-μηχανικής έχουν αρχίσει να αποδίδουν κρίσιμα σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την καρδιακή λειτουργία και δυσλειτουργία. Αν και το σύγγραμμα `Καρδιακά Νοσήματα: Ένα Σύγγραμμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής` είναι πρωτίστως ένα κλινικό εγχειρίδιο και όχι ένα σύγγραμμα βασικής καρδιαγγειακής επιστήμης, έχει καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ερμηνευθούν, σε κάποιες λεπτομέρειες, οι επιστημονικές βάσεις των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]