Η συμπλήρωση 30 χρόνων του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου δεν έχει μόνο τη σημασία μιας συμβατικής επετείου και δεν περιορίζεται μόνο στο πλαίσιο ενός καλλιτεχνικού συμβάντος, αλλά καταλαμβάνει ευρύτερο χώρο στα ιστορικά δρώμενα μιας ολόκληρης εποχής και μιας ολόκληρης χώρας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι σε όλο το μήκος της ιστορικής διαδρομής του Φεστιβάλ, από το 1960 μέχρι σήμερα, υπήρξε πάντοτε αντικείμενο ζωηρού ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, του Τύπου και του καλλιτεχνικού κόσμου. Το ενδιαφέρον αυτό οφείλεται αφ` ενός μεν στη γενική συνειδητοποίηση και παραδοχή ότι ο κινηματογράφος αποτελεί δραστικό μέσο πολιτιστικής και κοινωνικής παρέμβασης και ανάπτυξης, αφ` ετέρου δε στη μερικότερη -αλλά ολοένα διευρυνόμενη- επίγνωση ότι, ειδικά για τη χώρα μας και ειδικότερα μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους και τις συντεταγμένες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, η πορεία του θεσμού αυτού αντιστοιχεί και εκφράζει μια συνολικότερη, μια εθνική, θα μπορούσε να πει κανείς, πορεία. [...]
(Γιώργος Αθανασιάδης, πρόεδρος της Hellexpo-ΔΕΘ Α.Ε.)
Το βιβλίο "30 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου" στοιχειοθετήθηκε στα γραφεία του Φεστιβάλ με ηλεκτρονικό σύστημα παραγωγής εντύπων από τον Γιώργο Μηλιώνη και τον Μπάμπη Ακτσόγλου και τυπώθηκε στην "Τυποεκδοτική ΑΕ", στον Περισσό. Το φωτογραφικό υλικό είναι από το αρχείο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και του συγγραφέα.
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Γρηγόρης Δανάλης και ο Μπάμπης Ακτσόγλου που είχε την επιμέλεια και συγγραφή αυτού του βιβλίου, ευχαριστούν όσους βοήθησαν στην πραγματοποίησή του και ιδιαίτερα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Βασίλη Παπαβασιλείου και τη Γεωργία Κατσάνη.