Η ψυχολογική ανάλυση ενός λογοτεχνικού κειμένου είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολυσύνθετο θέμα, καθώς αποβλέπει στην πολύπλευρη διαφώτισή του. Ένα τέτοιο εγχείρημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ψυχολόγο, δεδομένου ότι ο σχολιασμός του χαρακτήρα των κεντρικών προσώπων, που είναι φανταστικοί ήρωες, και η πλοκή του αναλυόμενου έργου στηρίζονται κυρίως στο θεωρητικό πλαίσιο των ψυχολογικών ερμηνειών, ιδιαίτερα δε στη `βιογραφική προσέγγιση`.
Αυτός ο τόμος αντιπροσωπεύει μια πρωτότυπη προσπάθεια ψυχολογικής προσέγγισης των χαρακτήρων των ηρώων και των γεγονότων ζωής τους σύμφωνα με όσα έχουν γραφεί από τον ή τη συγγραφέα του κάθε μυθιστορήματος. Για τον σκοπό της ανάλυσης επιλέχθηκαν σημαντικά ξένα και ελληνικά κείμενα λογοτεχνίας.
Η ερμηνεία ξεκινά με την ανάλυση και τον σχολιασμό του χαρακτήρα του κεντρικού ήρωα του έργου, των βασικών του τάσεων και των αξιών του, και συνεχίζεται με τη σε βάθος εξέταση της παθολογικής προσωπικότητας, των συμπλεγμάτων και των συγκρούσεων γενεών μέσα στις διαπροσωπικές σχέσεις που υπάρχουν στην ιστορία της οικογένειάς του. Το θεωρητικό πλαίσιο στήριξης της ψυχολογικής αυτής ανάλυσης αποτελούν η ιστορία της ζωής μέσα από τη μελέτη περιπτώσεων, το γενεοκοινωνιόγραμμα και οι βιβλιογραφικές πηγές.
Πέρα από τον συναρπαστικό λόγο της ανάλυσης, το βιβλίο αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην ψυχολογική επιστήμη και ειδικά στους νέους τομείς της, όπως είναι η ψυχολογία της τέχνης και της δημιουργικότητας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]