Χιούμορ + μαθηματικά
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-531-296-1
Δίαυλος, Αθήνα, 11/2012
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 109 γρ., 79 σελ.
Περιγραφή

Τα Μαθηματικά είναι κύριο μάθημα σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα, διαχρονικά. Ο πρώτος ο οποίος φέρεται να τα καθιέρωσε ως κύριο μάθημα είναι ο Πυθαγόρας, ο οποίος κατά την μαρτυρία του Πρόκλου στο Υπόμνημά του `Πυθαγόρας την περί αυτήν φιλοσοφίαν (δηλαδή των Μαθηματικών) εις σχήμα παιδείας ελευθέρου μετέστησεν`.
Ο Ανατόλιος, εξ άλλου, συμπληρώνει ότι η λέξη `Μαθηματικά`, για να δηλώσει την Αριθμητική και την Γεωμετρία, ετυμολογείται από τη λέξη `μάθημα` ακριβώς για να τονίσει τον πρωτεύοντα ρόλο των δύο αυτών κλάδων στην εκπαίδευση των νέων. Ήσαν τα Μαθηματικά, μας λέει ο Ανατόλιος, το `κύριο μάθημα` στη Σχολή του Πυθαγόρα, εξ ου και το όνομά τους.
Πολλά είναι τα σημεία στην αρχαία ελληνική γραμματεία όπου τονίζεται η σπουδαιότητα των Μαθηματικών στην Παιδεία. Ένα χαρακτηριστικό είναι η απάντηση του Ξενοκράτη, Διευθυντού της Ακαδημίας του Πλάτωνα μετά το θάνατο του τελευταίου, όταν ένας υποψήφιος φοιτητής δήλωσε ότι δεν γνωρίζει Γεωμετρία. Ο Ξενοκράτης τον έδιωξε από την Ακαδημία λέγοντας `πορεύου, λάβας ουκ έχεις της Φιλοσοφίας`, δηλαδή `δίνε του γιατί δεν έχεις από που να πιαστείς για να μάθεις Φιλοσοφία`. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ;
ΓΙΑΤΙ ΓΕΛΑΜΕ;
ΠΟΥ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ;
ΜΕ ΤΙ ΓΕΛΑΜΕ;
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΩΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ
Επιστήμη
Μαθηματικά
Στατιστική
Μαθηματικός
Το χιούμορ
Γεωμετρία
Αριθμητική
Αριθμοί φετίχ
Παράδοξα
Λαϊκή θυμοσοφία
Και ο 'ξύλινος' λόγος
Καραγκιόζης
Ελληνικός Κινηματογράφος
Τύπος
Τραγούδι
Διαφήμιση
Ποίηση
Καθημερινές συναλλαγές
Διαδίκτυο
Οι μαθητές
Γελοιογραφία
Προβλήματα
ΕΠΙΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00