Τα Μαθηματικά είναι κύριο μάθημα σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα, διαχρονικά. Ο πρώτος ο οποίος φέρεται να τα καθιέρωσε ως κύριο μάθημα είναι ο Πυθαγόρας, ο οποίος κατά την μαρτυρία του Πρόκλου στο Υπόμνημά του `Πυθαγόρας την περί αυτήν φιλοσοφίαν (δηλαδή των Μαθηματικών) εις σχήμα παιδείας ελευθέρου μετέστησεν`.
Ο Ανατόλιος, εξ άλλου, συμπληρώνει ότι η λέξη `Μαθηματικά`, για να δηλώσει την Αριθμητική και την Γεωμετρία, ετυμολογείται από τη λέξη `μάθημα` ακριβώς για να τονίσει τον πρωτεύοντα ρόλο των δύο αυτών κλάδων στην εκπαίδευση των νέων. Ήσαν τα Μαθηματικά, μας λέει ο Ανατόλιος, το `κύριο μάθημα` στη Σχολή του Πυθαγόρα, εξ ου και το όνομά τους.
Πολλά είναι τα σημεία στην αρχαία ελληνική γραμματεία όπου τονίζεται η σπουδαιότητα των Μαθηματικών στην Παιδεία. Ένα χαρακτηριστικό είναι η απάντηση του Ξενοκράτη, Διευθυντού της Ακαδημίας του Πλάτωνα μετά το θάνατο του τελευταίου, όταν ένας υποψήφιος φοιτητής δήλωσε ότι δεν γνωρίζει Γεωμετρία. Ο Ξενοκράτης τον έδιωξε από την Ακαδημία λέγοντας `πορεύου, λάβας ουκ έχεις της Φιλοσοφίας`, δηλαδή `δίνε του γιατί δεν έχεις από που να πιαστείς για να μάθεις Φιλοσοφία`. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]