Τι εννοούμε όταν λέμε χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά; Αφορά τις επιδόσεις ορισμένων παιδιών στο σχολείο, στον αθλητισμό, στη μουσική ή αναφέρεται σε ένα συνδυασμό πολλών χαρακτηριστικών μαζί; Ποια είναι αυτά τα εξαιρετικά επιτεύγματα που κάνουν κάποια παιδιά να ξεχωρίσουν έναντι κάποιων άλλων; Πώς αντιμετωπίζεται ένα χαρισματικό παιδί; Στα βασικά αυτά ερωτήματα όπως και σε κάποια ακόμη, προσπαθεί να δώσει πλήρεις και -όσο αυτό είναι εφικτό στα διαθέσιμα πλαίσια ενός βιβλίου- εμπεριστατωμένες απαντήσεις το ανά χείρας πόνημα.
Είναι γεγονός ότι πολλά από τα χαρισματικά παιδιά στην Ελλάδα σήμερα δεν αναγνωρίζονται ποτέ σε κανένα στάδιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και κυρίως δεν λαμβάνουν κάποια υποστήριξη για την καλλιέργεια και την εν γένει ανάπτυξη των ιδιαίτερων κλίσεων και ταλέντων τους, με άμεση επίπτωση την απώλεια πολύτιμης παρακαταθήκης για το μέλλον μας. Στο βιβλίο αυτό, επιχειρείται μια συστηματική καταγραφή όλων των σύγχρονων θεωριών που αφορούν τη χαρισματικότητα και το ταλέντο, καθώς πρωταρχικός στόχος είναι να τεθούν σαφή όρια που να καθιστούν ευχερέστερη και πλέον αξιόπιστη την διαδικασία της αξιολόγησης.
Ίσως είναι καιρός να απομακρυνθούμε πλέον από τα στενά πλαίσια του όρου `ευφυΐα`, που για τα ελληνικά δεδομένα κρίνεται αποκλειστικά σχεδόν μέσα στις σχολικές αίθουσες και βάσει των βαθμών και επιδόσεων του μαθητή. Ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί ευφυές και χαρισματικό σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και μάλιστα σε τομείς που μπορεί να μη σχετίζονται με την τρέχουσα περιοριστική έννοια. Οι πρόσφατες θεωρίες έχουν προσδώσει νέα οπτική γωνία στο θέμα της χαρισματικότητας, αφού πλέον γίνεται λόγος για ευρύτατου φάσματος ευφυΐα. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]