Το παρόν σύγγραμμα `Φιλοσοφία του Δικαίου - Αρχαιοελληνική και Νεωτέρα` του Ι. Καρεκλά κινείται επί πέντε βασικών αξόνων. Πρώτον, αναδεικνύει την άρρηκτη διασύνδεση Φιλοσοφίας του Δικαίου, Ηθικής Φιλοσοφίας και Πολιτικής Φιλοσοφίας. Δεύτερον, παρουσιάζει επαρκώς τις δύο μεγάλες σχολές σκέψης της Φιλοσοφίας του Δικαίου, το φυσικό δίκαιο και το νομικό θετικισμό. Τρίτον, διεξέρχεται αναλυτικά την αρχαία ελληνική και τη νεωτέρα φιλοσοφία του δικαίου. Τέταρτον, αποδεικνύει και καταδεικνύει ότι η Φιλοσοφία του Δικαίου υπεισέρχεται σε όλους σχεδόν τους κλάδους της Νομικής Επιστήμης. Πέμπτον, το σύγγραμμα αυτό μεταχειρίζεται με ιδιαίτερο τρόπο εξειδικευμένα ζητήματα Φιλοσοφίας του Δικαίου, όπως είναι η συνταγματική θεωρία της πολιτικής ανυπακοής, η θεωρία των επαναστάσεων, η θεωρία και πρακτική της πολιτικής ευθύνης και το ζήτημα της θανατικής ποινής.
Ειδικότερα, η ύλη του βιβλίου κατανέμεται σε τρία μέρη, ήτοι κατά σειρά στην αρχαία φιλοσοφία του δικαίου, στη νεωτέρα φιλοσοφία του δικαίου και σε εξειδικευμένα ζητήματα φιλοσοφίας του δικαίου. Στο μεν πρώτο μέρος εξετάζονται και αναλύονται η καταγωγή του νόμου και η εξίσωση νόμου και δικαίου στην αρχαία ελληνική σκέψη, οι γραπτοί και άγραφοι νόμοι, οι Σοφιστές, το αρχαίο φυσικό δίκαιο (Πλάτων και Αριστοτέλους Πολιτικά), η ανάλυση των Αριστοτέλους Πολιτικών, τα Ηθικά Νικομάχεια και η Ελληνιστική Φιλοσοφία με σημεία αναφοράς την Στωϊκή Ηθική και την Στωϊκή Πολιτική Φιλοσοφία.
Εν συνεχεία και στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους αναλύονται ο Νομικός Θετικισμός και το Φυσικό Δίκαιο (νεωτέρα περίοδος).
Τέλος, στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών στο πλαίσιο της αρχής της Συνταγματικής Θεωρίας και η αρχή της κοινοβουλευτικής κυριαρχίας, η δημοκρατική αρχή, η πολιτική - συνταγματική θεωρία της πολιτικής ανυπακοής, οι συνταγματικές συμβάσεις πολιτικής ευθύνης, η δικαιοκρατική αριστοτελική θεωρία περί επαναστάσεως και η θανατική ποινή ως ανέκαθεν διφορούμενο ζήτημα μεταξύ των θεωρητικών της Φιλοσοφίας του Δικαίου, της Ηθικής φιλοσοφίας, των εγκληματολόγων, των συνταγματολόγων και άλλων (η ηθική της θανατικής ποινής).
Το έργο πλαισιώνει και ενισχύει ένα αναλυτικό ευρετήριο λέξεων και όρων που απαντώνται στην Φιλοσοφία του Δικαίου.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]