Οι χρονιές 1946 - 1947 σηματοδοτούν και εμπεριέχουν, από τη σκοπιά των γεγονότων, όλη την πολεμική, πολιτική και κοινωνική προετοιμασία για τον εμφύλιο πόλεμο και, με αυτή την έννοια, η ιστορική σημασία τους είναι τεράστια. Ωστόσο πρόκειται για μια διετία που ελάχιστα έχει ερευνηθεί και αναδειχτεί από την ιστορική έρευνα. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει -εξαντλητικά για την πλευρά του ΚΚΕ, αλλά όχι μόνο- αυτός ο τόμος.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται όλα τα δημοσιευμένα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη από το 1946 έως την 3η Ολομέλεια του 1947, που το ΚΚΕ αποφάσισε την πλήρη μεταφορά της δράσης του στις ένοπλες μορφές πάλης.
Άρθρα, εισηγήσεις σε κομματικά σώματα, μπροσούρες, συνεντεύξεις, δηλώσεις, ομιλίες, γράμματα και υπόμνημα του ηγέτη του ΚΚΕ προς τα αδελφά κομμουνιστικά κόμματα και τη σοβιετική ηγεσία συνθέτουν ένα σκηνικό που πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας συγκεντρωμένο και συνδεδεμένο χρονικά με αυτό τον τρόπο.
Τα κείμενα αυτά μαζί με τις σημειώσεις και τα εκτενή επεξηγηματικά παραρτήματα, με πλήθος άγνωστων ιστορικών ντοκουμέντων, αλλάζουν τη μέχρι τώρα αφήγηση της ιστορίας της εποχής στην οποία αναφέρονται, γιατί καλύπτουν τα κενά των μέχρι σήμερα ιστορικών μελετών, όπου υπάρχουν μεγάλες -και πολλές φορές άστοχες- αφαιρέσεις, ενώ ταυτόχρονα ξαναζωντανεύουν την ιστορική πραγματικότητα σε όλες της τις λεπτομέρειες.
Στον παρόντα τόμο υπάρχει επίσης ένα κεφάλαιο-συμπλήρωμα με κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη της περιόδου 1940 - 1945, που δεν συμπεριλήφθηκαν στον προηγούμενο τόμο `Ιστορικά διλήμματα, ιστορικές απαντήσεις`, καθώς βρέθηκαν αργότερα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]