Το βιβλίο αυτό αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στην εξέλιξη ενός ευρύτερου ερευνητικού ενδιαφέροντος του συγγραφέα γι` αυτό που οι οικονομολόγοι της νεοκλασσικής Σχολής αποκαλούν black box της σύγχρονης οικονομίας, τη μετοχική επιχείρηση (αε), αποδίδοντας έτσι τη σχεδόν `μυστικιστική` και αφαιρετική ενδότερη φύση της.
Αυτή (η αε), μαζί με την εδραίωση της ανταγωνιστικής αγοράς, ως ρυθμιστικής αρχής του όλου οικονομικού συστήματος (λειτουργία νόμου προσφοράς-ζήτησης, αποδοτικότητα ως condition sine qua non επιβίωσης της επιχείρησης κ.λπ.), αποτέλεσαν και αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε το κεφαλαιοκρατικό σύστημα.
Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο ειδικά στους εν λόγω κλάδους δικαίου (ανταγωνισμό και εταιρίες), τα αναλυτικά εργαλεία της οικονομικής θεωρίας είναι ι-διαίτερα χρήσιμα και για τους νομικούς που Βεβαίως έχουν τον τελευταίο λόγο κατά την ερμηνεία και εφαρμογή των σχετικών νόμων.
Οι δύο αυτοί θεσμοί, παρά τις κρίσιμες διαφορές που παρουσιάζουν -τυχαιότητα, αυθορμητισμό και αναρχία από τη μία μεριά (της ανταγωνιστικής αγοράς), αυστηρό σχεδιασμό, ιεραρχική δομή και προγραμματισμό από την άλλη (της αε)- επιτυγχάνουν να αποτελέσουν ένα αρμονικό σύνολο συγκράτησης ενός κατ` εξοχήν αποκεντρωτικού συστήματος, όπως η οικονομία της αγοράς, σε λειτουργική συνοχή.
Ειδικότερα, η αε συνιστά ένα οργανωτικό σχήμα τέτοιας εκπληκτικής δυναμικής, ώστε επιτρέπει, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο απ` όσους η ανθρώπινη εμπειρία έχει να καταδείξει μέχρι σήμερα, το συντονισμό σε `μικροοικονομικό επίπεδο`, των essentialia της οικονομίας της αγοράς (γης, εργασίας και κεφαλαίου) με οικονομικό σκοπό και κίνητρο τη μεγιστοποίηση του κέρδους. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]