Στο βιβλίο αυτό, η πρόθεση είναι να παρουσιαστεί μια πανοραμική εικόνα σε βασικές θέσεις του Ισλάμ για το κράτος και τη φύση του, τη σχέση θρησκείας και κράτους και τη λύση κοινωνικών προβλημάτων με βάση το ισλαμικό δίκαιο. Παράλληλα δίνεται μία συνοπτική εικόνα για ό,τι συμβαίνει σήμερα σε κάθε ισλαμικό κράτος της Ανατολής, της Άπω Ανατολής, της Αφρικής, καθώς και στις ισλαμικές κοινότητες του δυτικού κόσμου (Ευρώπη, Αμερική).
Με τρόπο επιστημονικό και γλώσσα κατανοητή παρέχονται πληροφορίες σχετικές με την οργάνωση του κράτους, την οικονομία, το δίκαιο, τις κοινωνικές οργανώσεις, τη γυναίκα, τις αιρετικές και θρησκευτικές ομάδες, τους επίσημους οργανισμούς, τις οργανώσεις με στρατιωτικό χαρακτήρα και το Ισλάμ της διασποράς.
Σε ένα επίμετρο εκτίθεται η ιστορία της σχέσης του Ισλάμ με την Ορθοδοξία και ειδικά ο τρόπος και τα κείμενα που γράφηκαν από την εποχή της συνάντησης του Ισλάμ με τον ορθόδοξο κόσμο.
Έχει ιδιαίτερη σημασία να πληροφορηθεί ο αναγνώστης όχι μόνο τις διδασκαλίες του Ισλάμ, αλλά πώς οι διδασκαλίες της θρησκείας αυτής εφαρμόστηκαν στην πράξη από τις ισλαμικές κοινωνίες. Έτσι δίνεται η δυνατότητα κατανόησης του τύπου του μουσουλμάνου, με τον οποίο καθημερινά έρχεται κανείς σε επαφή και
των συμπεριφορών, οι οποίες διαπιστώνονται από την πλευρά του μουσουλμανικού κόσμου σε Ανατολή και Δύση.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]