Το βιβλίο του κ. Μουζάκη είναι η πρώτη ελληνική μονογραφία για το ευρωπαϊκό ένταλμα συλλήψεως. Το ριζοσπαστικό αυτό νομικό εργαλείο, το οποίο εισήχθη στην χώρα μας με τον Ν 3251/2004, είναι ο δυναμικότερος αλλά και πλέον αμφιλεγόμενος θεσμός του υπό διαμόρφωση ενιαίου ποινικού δικαστικού χώρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ευρωπαϊκό ένταλμα συλλήψεως έθεσε εκποδών αρχές του δικαίου της εκδόσεως με μακρά παράδοση, όπως το αμφιμερώς αξιόποινον της πράξεως, η μη έκδοση ιδίων υπηκόων ή η εξαίρεση των πολιτικών και φορολογικών αδικημάτων, συνάμα δε απέβαλε την εκτελεστική εξουσία από την διαδικασία παράδοσης, αφαιρώντας της το προνόμιο να αρνηθεί την έκδοση παρά την αντίθετη κρίση των δικαστικών αρχών. Παρά τα διάχυτα προβλήματα κατά την εφαρμογή του, το ευρωπαϊκό ένταλμα συλλήψεως αποτελεί το πρότυπο για σειρά νέων ενωσιακών θεσμών, όπως η ευρωπαϊκή διάταξη για την συλλογή αποδείξεων, η αμοιβαία εποπτεία και εκτέλεση περιοριστικών όρων και καταδικαστικών αποφάσεων, το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων κ.ά., η επικείμενη εισαγωγή των οποίων θα αλλάξει οριστικά την φυσιογνωμία της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας στην ΕΕ.
Ο κ. Μουζάκης προσεγγίζει τα ερμηνευτικά ζητήματα της νομοθεσίας για το ΕΕΣ με συστηματικότητα και μετριοπάθεια, αξιοποιώντας την εθνική δογματική παράδοση. Οι προτεινόμενες λύσεις διακρίνονται για το προστατευτικό υπέρ του ατόμου πνεύμα τους και εμψυχώνονται από την επιδίωξη αναπλήρωσης ελλειπουσών εγγυήσεων και περιορισμού των παρενεργειών του νέου θεσμού. Αξιόλογη είναι όμως και η γενικότερη θεωρητική επεξεργασία του ΕΕΣ από την σκοπιά της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης των ποινικών αποφάσεων, η οποία αποτελεί ήδη το κεντρικό θέμα της τρέχουσας δικαιοπολιτικής συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το βιβλίο του κ. Μουζάκη χαρακτηρίζεται για την πληρότητα των πηγών και την συστηματικότητα στην πραγμάτευση των θεμάτων και μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα για όσους διακονούν την ποινική θεωρία και την πράξη.
Αθήνα, Νοέμβριος 2009 Ηλίας Γ. Αναγνωστόπουλος
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]