Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται και αναλύονται οι τεχνολογίες στις οποίες βασίζονται οι πολυμεσικές επικοινωνίες και παρουσιάσεις, με στοιχεία από τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς κλάδους, ενώ παράλληλα εξετάζονται τα δικτυακά ζητήματα που ανακύπτουν λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων των πολυμέσων. Οι βασικές ιδέες και τεχνικές της τεχνολογίας πολυμέσων και των πολυμεσικών επικοινωνιών παρουσιάζονται χωρίς υπερβολικές λεπτομέρειες υλοποίησης, έτσι ώστε το βιβλίο να είναι κατάλληλο για χρήση σε προχωρημένο προπτυχιακό ή εισαγωγικό μεταπτυχιακό επίπεδο. Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα μέρη:
Στο πρώτο μέρος εξετάζονται η φύση των πολυμέσων, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, οι διάφορες εφαρμογές τους, καθώς και τα συστήματα πολυμέσων, οι απαιτήσεις τους, και θέματα συγχρονισμού των μέσων.
Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται η φύση των διαφόρων μέσων - του ήχου (συμπεριλαμβανομένης της φωνής και της μουσικής), της φυσικής και συνθετικής εικόνας, και της φυσικής και συνθετικής κινούμενης εικόνας (βίντεο) - και δίνονται αναλυτικές περιγραφές της αναλογικής και της ψηφιακής τηλεόρασης.
Στο τρίτο μέρος, που ξεκινά με μια παρουσίαση της θεωρίας πληροφορίας, καλύπτονται οι τεχνικές κωδικοποίησης που είναι κατάλληλες για τα διάφορα μέσα, όπως η κωδικοποίηση εντροπίας για το κείμενο, η κωδικοποίηση φωνής και ήχου, η κωδικοποίηση εικόνας μέσω JPEG, και η κωδικοποίηση βίντεο μέσω Η.26x και MPEG-x.
Στο τέταρτο μέρος εξετάζονται οι πολυμεσικές επικοινωνίες και περιγράφονται η πολυεκπομπή, τα πρωτόκολλα μετάδοσης πολυμέσων, η ροή πολυμέσων, η τηλεδιάσκεψη, η αξιοποίηση των υπηρεσιών καλύτερης προσπάθειας, η παροχή εγγυημένης ποιότητας υπηρεσιών στο Διαδίκτυο, καθώς και οι πολυμεσικές υπηρεσίες που παρέχονται στα δίκτυα 3ης γενιάς (3G), των οποίων βασική γενεσιουργός αιτία ήταν η υποστήριξη πολυμέσων στις κινητές επικοινωνίες.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]