Τα νερά της νήσου Λέσβου
Πόσιμα, θερμά, κυκλοφορούντα εμφιαλωμένα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-93-1045-1
Χουτζαίος, Γεώργιος Μ., Μυτιλήνη, 8/2009
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 37.62 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 1,439 γρ., 734 σελ.
Περιγραφή

[...] Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του νερού ως αγαθού σε ανεπάρκεια και η δημιουργία μίας νέας κουλτούρας, που θα διασφαλίζει ότι η κάλυψη των ανθρώπινων και των κοινωνικών αναγκών δεν αγνοεί την υποχρέωση να εξασφαλίζουμε νερό και για τις ανάγκες των φυσικών οικοσυστημάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση, η διατήρηση των υδατικών πόρων, κυρίως μέσω της εξοικονόμησης νερού, αποτελεί μονόδρομο. Η εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων, προϋποθέτει όμως ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και ουσιαστική συμμετοχή τους στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων.
Η διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων είναι ένα μεγάλο στοίχημα και για τη διεθνή κοινότητα και για την Ελληνική κοινωνία. Η ενεργοποίηση όλων μας αποτελεί μία πράξη ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές. "Η ιστορία του ανθρώπου αντικατοπτρίζεται στην ιστορία των υδάτων", έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκώ στους "Αθλίους".

Στηριζόμενος στις παραπάνω σκέψεις αποφάσισα να ασχοληθώ με την μελέτη των υδάτων της νήσου Λέσβου, του νησιού όπου γεννήθηκα, ανδρώθηκα και υπηρέτησα ως καθηγητής φυσικών. Η μελέτη μου αυτή χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

1η ενότητα: Μελετήθηκαν τα πόσιμα νερά του νησιού, δηλαδή τα νερά των δικτύων των χωριών των δήμων, καθώς επίσης και μερικά νερά ελεύθερων πηγών. Ακόμη στα πρώτα κεφάλαια γίνεται μία γενική εισαγωγική εξέταση των υδάτων, ώστε ο αναγνώστης να καταλάβει πληρέστερα τα θέματα που ακολουθούν και αναφέρονται ειδικότερα στα νερά της Λέσβου.

2η ενότητα: Μελετήθηκαν τα θερμά νερά του νησιού, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά που είναι και ιαματικά.

3η ενότητα: Μελετήθηκαν τα εμφιαλωμένα νερά των διαφόρων εταιρειών, που κυκλοφορούν στις αγορές του νησιού. Η μελέτη των πόσιμων νερών περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις: την οργανοληπτική, την μικροβιολογική (όπου αυτή ήταν δυνατή) και την χημική εξέταση. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-10-14 14:52:12