Όταν θα διαβάζετε αυτό το βιβλίο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας μπορεί να αρχίζουν, να τελειώνουν ή και να έχουν ήδη τελειώσει. Θα παραμείνει όμως επίκαιρο τους μήνες που έρχονται, τα χρόνια που έρχονται, καθώς "Τα έργα της νίκης" θα αποτελούν πλέον τμήμα της καθημερινής μας ζωής.
Είτε ως υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη κλασσικών αλλά και σύγχρονων αθλημάτων, είτε ως ιδανικοί χώροι διεξαγωγής αγώνων διεθνούς ακτινοβολίας, είτε ως πολιτιστικά, ψυχαγωγικά, συνεδριακά ή και περιβαλλοντικά κέντρα, είτε ως πρότυπες περιοχές κατοικίας, είτε ως τμήματα μιας προηγμένης τουριστικής, οδικής και συγκοινωνιακής υποδομής, τα έργα που σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της ολυμπιακής διοργάνωσης θα αξιοποιηθούν μεταολυμπιακά με πολλαπλούς τρόπους.
Χιλιάδες Έλληνες αλλά και ξένοι θα απολαύσουν τη λειτουργικότητα, τις καινοτομίες, το μέγεθος αλλά και την αρχιτεκτονική αυτών των έργων που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με ταλέντο, μεράκι, φιλότιμο, αλλά και συλλογική προσπάθεια. Θα εκτιμήσουν ταυτόχρονα και την ενέργεια που απαιτήθηκε για την κατασκευή τους, που από πολλούς χαρακτηρίζεται και ως ένας πραγματικός άθλος. Ένας άθλος που πραγματοποίησε η μικρή Ελλάδα με έναν μοναδικό σκοπό: να αναδείξει τη μοναδική αυτή γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού και να τιμήσει μια μακραίωνη ιστορία...
Από οικονομικής πλευρά, τα έργα συνεισέφεραν στην διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.
Παρά, δε, το αναμφίβολα υψηλό κόστος της Ολυμπιακής διοργάνωσης είναι πολλοί εκείνοι που εκτιμούν ότι η μεταολυμπιακή περίοδος ανοίγει νέες δυνατότητες για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα. [...]
(από τον πρόλογο, Άντα Σεϊμανίδη - Βέλλιου)