Τα αινίγματα της Σφίγγας
Ή ο Οιδίπους ως διακείμενο
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-6705-20-5
Συλλογή, Αθήνα, 5/2008
Σειρά: Θεατρική Έρευνα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.26 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 248 γρ., 198 σελ.
Περιγραφή

[...] Οι εισηγητές με τις ανακοινώσεις τους επεχείρησαν μια διεπιστημονική προσέγγιση (φιλοσοφική, ανθρωπολογική, φιλολογική, θεατρολογική, σημειωτική κ.λπ.) και πρότειναν δυνατές ερμηνείες, συμπληρωματικές και όχι αντιφατικές προς άλλες που αναφέρονται όχι μόνο στο συγκεκριμένο, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο λογοτεχνικό μύθο. Η ευρύτητα του θέματος και οι ενδιαφέρουσες διαστάσεις του, μας οδήγησαν στην απόφαση να προβούμε στη δημοσίευση των αρχικών εισηγήσεων με την προσθήκη και άλλων κειμένων σχετικών πάντα και διαφωτιστικών του αρχικού ζητουμένου. Κατ` αυτόν τον τρόπο προστέθηκαν μελέτες που παρουσιάζουν τις ψυχαναλυτικές και καθαρά νοητικές διαστάσεις του μύθου και άλλες που εντοπίζουν την παρουσία του σε διαφορετικούς τομείς του πολιτισμού, όπως ο κινηματογράφος, συμβάλλοντας στην όσο το δυνατόν ευρύτερη προσέγγιση του από το σύγχρονο κοινό. Με τη βοήθεια των ειδικών κατά περίπτωση μελετητών ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης του λογοτεχνικού μύθου και να προβληματιστεί πάνω στον τρόπο αντιμετώπισης του ως φορέα λογοτεχνικού, αισθητικού, ιδεολογικού και γενικότερα πολιτισμικού μηνύματος, με αφετηρία πάντα το μύθο του Οιδίποδα. Να γνωρίσει επιστημονικές απόψεις για την ερμηνεία του μύθου σε σχέση με την αλήθεια, τη φιλολογική διαστρωμάτωση του μέσα στα κείμενα, τη διαχρονική μεταλλαγή και τις επιμέρους εκδοχές που κατά καιρούς παίρνει σε συγκεκριμένες κοινωνίες και πολιτισμούς. Διαθέτοντας ένα παρόμοιο οπλισμό, θα μπορέσει, στη συνέχεια, να προεκτείνει τη σκέψη του πέρα από τη δεδομένη έκφραση του μύθου, να κάνει τις επιλογές και να προβεί στις όποιες απομυθοποιήσεις ή μυθοπλασίες του ελέγχοντας τους μηχανισμούς που κατά τρόπο συνειδητό ή λανθάνοντα επενεργούν κάθε φορά για να σχηματίσουν τη "διαφορετική", αλλά πάντοτε "ίδια" εκδοχή της αρχετυπικης μυθικής αφήγησης.

(από τα προλεγόμενα του επιμελητή)

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΒΕΙΚΟΣ: . . .ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΤΟΥ «ΟΙΔΙΠΟΔΑ»
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ: Ο «ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ «ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ «ΟΙΔΙΠΟΔΑ»: ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ;
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΙΟΥ: Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΙΣ ΟΙΔΙΠΟΔΕΙΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ
ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑΚΗ-ΧΑΝΤΖΟΥ: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ «ΟΙΔΙΠΟΔΑ» ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑ: Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ «ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΥΡΑΝΝΟΥ» ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟ ΚΟΙΝΟ, ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1960
ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ «ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΥ». Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ Η Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ «ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΥΡΑΝΝΟ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ «ΒΑΣΙΛΙΑ ΛΗΑΡ»
ΑΛΙΚΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΧΩΛΣ: «ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ», Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΙΔΙΠΟΔΑ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΤΟΝ OEDIPO RE» TOY PASOLINI
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΙΑΦΛΕΚΗΣ: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ «ΟΙΔΙΠΟΔΑ» ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ: Η (ΕΛΛΗΝΙΚΗ) ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-04-02 14:40:30