Η `Σύνθεση Αστικού Δικαίου`, ένα από τα βασικότερα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ως σκοπό να καταστήσει ικανό τον φοιτητή Νομικής να αξιοποιήσει τις γνώσεις που απέκτησε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εξαμήνων από τη διδασκαλία των επιμέρους κλάδων του Αστικού Δικαίου (Γεν. Αρχές, Ενοχικό, Εμπράγματο, Οικογενειακό και Κληρονομικό Δίκαιο) αφενός συνδυαστικά και αφετέρου εφαρμοσμένα, δηλαδή στην αντιμετώπιση των βιοτικών σχέσεων που φέρονται συνήθως προς δικαστική κρίση.
Η λύση πρακτικών θεμάτων είναι μια τεχνική που επιδέχεται εκμάθηση. Όσο περισσότερα θέματα λύνει ο φοιτητής της Νομικής κατά τη διάρκεια των σπουδών του, τόσο καλύτερα είναι προετοιμασμένος όχι μόνο για τις εξετάσεις αλλά και για τη μετέπειτα επαγγελματική του δραστηριότητα. Εξάλλου, όσο περισσότερα σφάλματα κάνει ο νομικός ως φοιτητής, τόσο καλύτερα και ευκολότερα τα αποφεύγει ως δικηγόρος ή δικαστής.
Είναι αυτονόητο ότι ο φοιτητής, πριν καταπιαστεί με τη λύση πρακτικών θεμάτων, πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη μελέτη του Αστικού Δικαίου με τη βοήθεια των σχετικών εγχειριδίων και του κειμένου του ΑΚ. Χωρίς εδραία γνώση της ύλης του Αστικού Δικαίου δεν μπορεί να γίνει λόγος για εφαρμογή του στην πράξη. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]