Με την παρούσα εργασία επιχειρείται μία πληρέστερη, κατά το δυνατόν, προσέγγιση στον τρόπο λειτουργίας της τραπεζικής πίστωσης που κινείται με ανοικτό (αλληλόχρεο) λογαριασμό, δεδομένου ότι ο συνδυασμός αυτός εξυπηρετεί πολύ μεγάλο μέρος των τραπεζικών συναλλαγών και συνεπώς παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες και τους πελάτες τους. Αναφέρονται και αναλύονται πολλά από τα προβλήματα που εμφανίζονται όχι μόνο κατά τη λειτουργία της πίστωσης και του αλληλόχρεου λογαριασμού, αλλά και κατά τη διαδικασία επιδίκασης των σχετικών αξιώσεων.
Αποτυπώνεται κυρίως η άποψη της νομολογίας, η οποία πηγάζει από το σκεπτικό των παρατιθέμενων αποφάσεων και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις εκτίθενται οι απόψεις που διατυπώνονται στη θεωρία, καθώς και η παράθεση της γνώμης του γράφοντος. Για το λόγο αυτό δεν γίνεται συχνή αναφορά σε συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, ούτε και αναφορά ή παραπομπές σε άρθρα και νόμους, αλλά μόνο σε όσες περιπτώσεις αυτό κρίθηκε απολύτως αναγκαίο.
Λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού θεμάτων, που εμφανίζονται κατά τη σχετική μελέτη, δεν ήταν δυνατή προς το παρόν η διεξοδική ανάλυση όλων, γι αυτό μερικά από τα θέματα αυτά αναφέρονται συνοπτικά ή και ακροθιγώς.
Παρά ταύτα, επειδή και ως έχει σήμερον η παρούσα εργασία, είναι δυνατόν να βοηθήσει αυτούς προς τους οποίους απευθύνεται, θεωρήθηκε χρήσιμο να παρουσιασθεί αυτή και στη συνέχεια, αφού εμπλουτισθεί με το σκεπτικό νεότερων αποφάσεων, να επανεκδοθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Επειδή τα θέματα, στα οποία αναφέρονται οι αποφάσεις, που παρατίθενται είναι πολλά και κάθε μία απόφαση μπορεί να αναφέρεται σε περισσότερα του ενός θέματα ή ένα θέμα να αναφέρεται σε πολλές αποφάσεις, προς διευκόλυνση των αναγνωστών, αναφέρονται περιληπτικά τα θιγόμενα θέματα και κάτω από αυτά παρατίθενται οι σχετικές αποφάσεις, που έχουν ληφθεί, από αντίγραφα των αποφάσεων, νομικά περιοδικά, τράπεζες Νομικών Πληροφοριών και ειδικά CD Νομολογίας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]